Кой е Албус Дъмбълдор от Фантастични животни

Албус Перцивал Улфрик Брайън Дъмбълдор е добре познат и любим персонаж от книгите за "Хари Потър". Но въпреки че дори мъгълите са чували за големия магьосник, една част от миналото му е обгърната в мистерия. Точно това иска да промени Джоан Роулинг с новата си филмова поредица "Фантастични животни".
Кой е Дъмбълдор, когото ще видим във филма?
Албус дъмбълдор във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Семейство на Албус Дъмбълдор

Албус е син на магьосниците Перцивал и Кендра. Има брат на име Абърфорт и сестра на име Ариана. Албус е роден в предимно магьосническото село Молд он дъ Уолд.
Когато е още дете, сестра му Ариана, тогава съвсем малка, е нападната от група мъгълски момчета, които са я видели да прави магии. Роулинг не ни разказва какво се е случило с Ариана, но знаем, че момичето става затворено в себе си. Тя отказва да прави магии, но понякога силата извира от нея и може да е много опасна. Това е явление, което е познато на феновете на "Фантастични животни и къде да ги намерим"

Семейство Дъмбълдор - фенарт
Албус губи и двамата си родители - баща му е вкаран в затвора, защото открива мъгълите, ранили дъщеря му и им отмъщава. Вероятно ги убива, защото е затворен в Азкабан, където умира.
Майка му Кендра пък е убита при едно от избухванията на Ариана. Това става след като семейството се премества в Годрикс Холоу и малко след като Албус завършва "Хогуортс".

Албус, като най-възрастен, трябва да се грижи за по-малките си брат и сестра. Това е тежко бреме за него, тъй като младежът е изключително амбициозен и надарен. Той чувства семейството си като нещо, което го отклонява от пътя към величието, към който се е запътил.

Албус Дъмбълдор в училище

В училище Дъмбълдор се изявява като един от най-умните и талантливи магьосници. Разпределен е в Грифиндор, където се сприятелява с Елфиъс Додж. В този период Дъмбълдор започва да си пише с някои от най-големите имена в света на магията, като историчката Батилда Багшот и алхимика Никола Фламел.
Никола Фламел във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

На изпитите си за ТРИТОН е изпитван от Гризалда Марчбанкс, която е впечатлена от магиите, които Дъмбълдор може да прави. Двамата остават приятели след това.

Училищните години на Албус Дъмбълдор са бляскави и изпълнени с награди и постижения. За всички (и най-вече за самия него), е ясно, че един ден ще стане велик магьосник.

Гелърт Гриндълуолд и Албус Дъмбълдор

След като завършват "Хогуортс", Дъмбълдор и Елфиъс Додж планират да направят околосветско пътешествие за няколко години. Всичко е готово, но малко преди да дойде времето за заминаване, Кендра загива и Дъмбълдор се връща в Годрикс Холоу. Там той се чувства самотен, докато не среща нов приятел. Това познанство променя историята на света.
Дъмбълдор и Гриндълуолд в Хари Потър и даровете на смъртта

Близо до дома на семейство Дъмбълдор живее Батилда Багшот, която няколко години по-късно ще напише най-добрата книга за историята на магията. При нея пристига да живее племенникът ѝ Гелърт Гриндълуолд, който наскоро е бил изключен от института "Дурмщранг" заради влеченията си към черните изкуства.

Гелърт и Албус откриват, че имат общо влечение към легендата за Даровете на смъртта. Макар повечето магьосници да мислят, че те са само детска приказка, има малка група вярващи, които се опитват да докажат, че те съществуват и да ги открият. Дъмбълдор и Гриндълоулд са от тези хора и бързо стават приятели.
Знакът на Дровете на смъртта, нарисуван от Дъмбълдор в Хари Потър и даровете на смъртта

В лицето на Гриндълуолд, Албус вижда равен на себе си. Той е впечатлен от магическите сили и интелекта на новия си приятел. Много скоро приятелството им прераства в истинска любов (от страна на Дъмбълдор, все още не сме сигурни за Гриндълуолд).

"В името на висшето благо" и плановете за магьосническа война

Гриндълуолд споделя идеята си за премахване на Указа за секретност с Дъмбълдор и той, макар години наред да е опитвал да избяга от обвиненията в мъгълофобия (заради случая с баща му), сега се съгласява, че е необходима война, която да постави мъгълите в подчинено положение спрямо магьосниците. Дъмбълдор приема гледната точка на чуждестранния си приятел, че това е за тяхно собствено добро и че войната, която ще последва, е необходимо зло.

Двамата започват да чертаят плановете си за превземане на света и за издирване на Даровете на смъртта. На пътя на всичко това обаче стои Абърфорт, който вижда злото в Гриндълуолд и обвинява брат си, че заради новия си приятел ще изостави семейството си. Един ден тримата започват дуел и при неизяснени обстоятелства Ариана Дъмбълдор загива.
Дуелът на Гриндълуолд и Дъмбълдор в Годрикс Холоу - фенарт

Пътищата на двамата добри приятели се разделят. Албус остава във Великобритания и става преподавател в "Хогуортс" (за голяма изненада на всички, които очакват бляскава политическа кариера за Дъмбълдор), а Гриндълуолд започва да изпълнява плана, който двамата са създали.

Дъмбълдор по времето на "Фантастични животни"

В новата филмова поредица на Роулинг ще видим Дъмбълдор, много по-млад, отколкото сме го виждали във филмите за "Хари Потър".
По това време той преподава в "Хогуортс" и ако не е преподавател по трансфигурация, съвсем скоро ще стане.

Албус Дъмбълдор вижда Гриндълуолд в Огледалото Еиналеж във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Всички признават силата на Дъмбълдор и някои магьосници, включително ръководителят на Отдела за охрана на магическия ред, настояват Дъмбълдор да се изправи срещу Гриндълуолд и да го спре, преди да е станало прекалено късно.

Дъмбълдор отказва да излезе в открит дуел срещу Гриндълуолд, но крои тайни планове да го спре, преди да е станал твърде силен.

Как ще свърши всичко това

Дуелът на Гриндълуолд и Дъмбълдор - илюстрация
През 1945 година, най-вероятно ще го видим към края на петия филм от поредицата "Фантастични животни", Дъмбълдор и Гриндълуолд се изправят един срещу друг в дуел. Победител е Дъмбълдор, но подробностите за битката им все още тъне в мистерия.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг