Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Минерва Макгонъгол е един от любимите персонажи на феновете. В "Хари Потър" тя преподава трансфигурация.  Добър или лош преподавател е Макгонъгол според вас?

Пиша това, защото бях предизвикан от Вилорп - най-активният потребител в блога. Той се съмнява в преподавателските способности на Макгонъгол. Сега ще се опитам да обясня защо според мен тя е един от най-добрите преподаватели в "Хогуортс".

1. Макгонъгол е методична и преподава добре

Минерва Макгонъгол е един от най-възрастните преподаватели в училището. Наскоро ни беше даден повод да подозираме, че е дори по-възрастна, отколкото предполагахме.
За тези години тя си е изградила система на преподаване и методично запознава учениците с умението да се трансфигурира един предмет в друг.

Минерва Макгонъгол от Хари Потър
Факт е, че знаем много малко за това, което се случва в часовете, но книгата щеше да е много скучна, ако трябваше да четем за всеки добре изнесен урок - в който никой не е пострадал, никой не е бил третиран несправедливо и никой не е заспал от скука.

Струва ми се, че именно тази систематизираност на учебния процес е причината Вилорп да се съмнява в уменията на Макгонъгол. Нейните часове винаги остават на заден план.

2. Макгонъгол вдъхва респект

Има само двама учители в "Хогуортс", които могат да въведат пълна тишина в класните стаи, без да казват и дума - Макгонъгол и Снейп. И докато при Снейп това е следствие от нрава му, Макгонъгол просто вдъхва респект.
Минерва Макгонъгол от Хари Потър

В книгите виждаме часовете, които са най-лоши или в които героите могат да си говорят нещо важно. При Макгонъгол и двете неща са почти невъзможни и съответно нямаме почти никакви сцени в нейната класна стая.

3. Макгонъгол има високи очаквания за учениците

За разлика от някои преподаватели, които са склонни да си затварят очите за некадърността на част от учениците, Макгонъгол е безкомпромисна. Ако не се представяш на ниво в нейните часове, тя няма да те нахока като Снейп, но няма и да си затвори очите. Ще получиш забележка и може дори да получиш допълнителна работа.
Минерва Макгонъгол от Хари Потър

Професор Макгонъгол просто иска да е сигурна, че всички са дали най-доброто от себе си. Иска да провокира учениците да надскочат възможностите си. И най-важното - иска да ги научи да трансфигурират.

4. Макгонъгол я е грижа за учениците ѝ

Макгонъгол я е грижа за децата, на които преподава. Иска най-доброто за тях и ги познава като личности.
Спомнете си сцената, в която помогна на Невил да избере предметите си а ТРИТОН. Момчето беше негативно настроено към вълшебството от баба си, но преподавателката по трансфигурация се сети, че причината е някогашният неуспех на Августа Лонгботъм.
Минерва Макгонъгол от Хари Потър

Макгонъгол беше готова да обучава допълнително Хари Потър, за да го направи аврор. Дори му позволи да използва класната ѝ стая, за да тренира преди третото изпитание в турнира.  А на Хърмаяни успя да издейства времевърт от министерството, за да може да посещава повече часове.

5. Макгонъгол е безпристрастна

За разлика от други преподаватели, които имат любимци или са склонни да предпочитат дома, който им е поверен, за Макгонъгол всички ученици са равни.
Тя е склонна да накаже един Грифиндорец точно толкова, колкото и един Слидеринец. Готова е да помогне на всеки ученик, без значение от кой дом е.
Минерва Макгонъгол от Хари Потър

Това са моите причини да смятам Макгонъгол за добър преподавател. Имате ли какво да добавите и вие?

Коментари

  1. Преди да почна да оборвам твърденията ще изчакам да видя дали и друг ще се включи, защото почва да ми се струва че вече досаждам и обсебвам блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, всъщност много се радвам на коментарите ти, защото иначе нямаше да има никакви в блога. Повечето потребители идват от Facebook и предпочитат да коментират в страниците и в групите, където споделям.

      Изтриване
  2. По начина на преподаване (съдя по книгите) за мен Макгонагъл е най - добра в работата си, а колкото до грижата, която полагат преподавателите към учениците - просто няма място за сравнение. Снейп също е добър преподавател, но отношението му към учениците, които не са от Слидерин е меко казано некоректно. Искам да прочета обаче, защо Макгонагъл не е добра преподавателка, понеже не се сещам за такъв довод. 😊😊

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също съм на мнението на Анатоли и Мишо. Макгонагол наистина по това, което се описва в книгите и по мои представи е наистина перфектен преподавател и като представител на старата школа, което за мен е нещото, което е основния фактор. Все пак когато един преподавател има опит добива организираност на работа, методика, система докато другите преподаватели (визирам Хагрид, Ъмбридж...) нямаха опит и нямаха организация, което беше основна предпоставка за това да не им се получи след това вече са любов към учениците и др...

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, не точно "безпристрастна".........

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд