Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни

Когато разбрахме, че професор Макгонъгол се появява във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд", бяхме развълнувани. Появиха се много теории, като най-достоверна беше тази за рязък скок във времето, който ще ни срещне с младата Макгонъгол някъде между времето между последния филм "Фантастични животни" и първия за Хари Потър. Обичаната преподавателка обаче беше вкарана във филма по възможно най-лошия начин и не е преувеличено да кажа, че развали удоволствието на част от феновете.
Минерва Макгонъгол във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Макгонъгол е един от персонажите, които получиха обширна предистория в Pottermore. Това, което научихме за нея, беше много интересно, но ни помага също да пресметнем и възрастта ѝ. По всичко личи, че няма начин Минерва Макгонъгол от филма за Нют Скамандър да е същата като тази от книгите.

Проблемът с възрастта на Макгонъгол

От "Хари Потър и орденът на феникса" знаем точно кога Макгонъгол е започнала да преподава в "Хогуортс". На въпроса на Ъмбридж тя отговори, че е станала учителка преди 39 години. Дори посочи месеца - Декември. Лесно е да изчислим, че е заела поста през 1956.

От историята ѝ в Pottermore научихме, че е започнала работа в училището, след като две години преди това е работила в Министерството на магията. Това значи, че е започнала работа там през 1954, веднага след като е завършила "Хогуортс".
Учениците по магия учат 7 години, следователно можем да заключим, че жената е започнала училище през 1947, или две години след финала на "Фантастични животни 5". И тъй като тя е родена през октомври, значи е започнала училище на 12. От тук излиза, че Макгонъгол е родена през 1935 година.

Минерва Макгонъгол във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Във филма обаче виждаме възрастна жена на име Минерва Макгонъгол, която преподава в "Хогуортс" през 1927 и по-рано през 1911. Това съответно са 8 и 24 години преди раждането ѝ.

Можем ли да обясним присъствието на Макгонъгол във "Фантастични животни"?

Характерна черта на феновете на "Хари Потър" е, че не желаят да признаят, че Джоан Роулинг може да прави грешки. Затова и опитахме да обясним това разминаване, но информацията в Pottermore е толкова подробна, че разбива почти всички опити за това.

Може ли да е майка/баба/леля на нашата Макгонъгол?

Това беше първото обяснение, към което се насочихме, след като свърши филмът. Решихме, че може да е някаква роднина на Макгонъгол, която има същото име.
Проблемът е, че Макгонъгол е мъгълска фамилия. Знаем, че бащата на преподавателката на Хари не е бил магьосник и затова предполагаме, че няма как Макгонъгол от филма да е свързана с него. Възможно е да е някакво разклонение на рода Макгонъгол или просто Минерва от филма да е мъгълокръвна, но в такъв сучай Робърт (бащата на нашата Минерва) никога не е чувал за тази своя леля или братовчедка, защото името Минерва (измислено от жена му) му звучи странно.

Може ли да е абсолютно друга жена, която съвсем случайно има същото име?

Колкото и неправдоподобно да звучи, това е едно от двете обяснения, което не противоречи на Pottermore.
Според Дора Солакова от Daily Potter е възможно Минерва Макгонъгол да е била любима преподавателка на Изобел Рос (майката на нашата Минерва). И когато се е омъжила за човек на име Макгонъгол, заради съвпадението на фамилиите е решила да кръсти дъщеря си също Минерва.
Още повече, че актрисата Фиона Гласкот е ирландка, докато Макгонъгол е шотландка.

Може ли Макгонъгол да смята?

Четенето и писането не са силната страна на магьосниците, затова Ваня Георгиева от Daily Potter смята, че може жената да е объркала сметките. И вместо да каже, че преподава от 84 години, да ги е съкратила на 39.
Може и да е излъгала, защото мрази Ъмбридж.

Възможно ли е ли да смятаме датите грешно?

Минерва Макгонъгол в Хари Потър
Има и друго обяснение, което оправдава появата на Макгонъгол, без да обвинява Роулинг в грешка. Това обяснява и защо в книгата Макгонъгол няколко пъти е описана като възрастна жена. 60 години за магьосниците не са никак много, а когато е нападната в Орденът на феникса, мадам Помфри казва "Четири зашеметяващи заклинания право в гърдите на нейната възраст! Истинско чудо е, че не са я умъртвили.".

В книгата Макгонъгол казва, че преподава от 39 години. От тук тръгват всичките ни разсъждения. Как обаче знаем, че жената във филма е преподавателка, а не изпълнява някаква друга роля? Никога не я виждаме да води часове, може да е библиотекарка.

Така някои хора си обясняват появата на Макгонъгол - тя е преподавала от 1956 г., но преди това е работила нещо друго в училището. И явно го е работила... 45 години!

Друго обяснение предлагат от сайта hypable.com. То което звучи съвсем логично и правдоподобно. Според тях има начин Макгонъгол да е започнала работа през 1910-1911 и да преподава 39 години. Тя никъде не е казала, че е преподавала 39 години без прекъсване. Според тази теория, Макгонъгол заема поста на преподавател по трансфигурация, когато Дъмбълдор става преподавател по Защита срещу черните изкуства (тема, която скоро ще коментирам в блога). През 1927 напуска и се занимава с нещо, което засега ни е неизвестно. През 1972 се връща в училището. Така годините ѝ на преподавателска дейност стават общо 39 през 1995.

Ако тази теория е вярна, Макгонъгол се оказва едва 8 години по-млада от Дъмбълдор и е родена през 1889. Завършва през 1908 и веднага започва работа в Министерството на Магията. През 1910 започва да преподава в Хогуортс и през 1911 запушва устата на една досадна грифиндорка.

Заключение - Макгонъгол не трябва да е във "Фантастични животни"

Минерва Макгонъгол в Хари Потър
След като гледах филма вече два пъти (тази вечер ще ходя за трети) и прочетох сценария, още нямам обяснение на появата на Макгонъгол във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд". Очевидно е, че авторката е била принудена от някого да вкара колкото се може повече препратки към оригиналната поредица. През 2016 стана ясно, че голяма част от феновете искат повторение на оригиналната история (спомнете си Прокълнатото дете), вместо съвсем нова история (спомнете си Фантастични животни и къде да ги намерим).
Но от всички герои, които Роулинг можеше да пожертва, защо избра точно Макгонъгол, за която няколко години по-рано ни даде перфектната и изключително тъжна предистория? Това, поне засега, не мога да разбера.

Коментари

  1. А до златната табелка с наградите по куидич на Джеймс Потър е тази на Макгонагол с дата 1971... по това време трябва да е преподавател :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно ли е да е била куидечен състезател и преподавател по лететене?

      Изтриване
  2. Роулинг никога не е казвала колко е стара Магонагъл*, а и това със сметките не е задължително да е вярно. Няма ли възможност Минерва да е тръгнало по-късно на училище и или да е повтаряла клас? Всъщност какво става с ученик който неможе да си вземе изпитите във училището?
    Възможно е да е била също така заметник учител и като цяло варианти много, ако щеш добави и времеврът.

    *Още си чакам доказателство че е читав преподавател =Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роулинг е казвала вече, че не може да се повтаря, но не знам да има забрана да започнеш по-късно или да отложиш година. Хърмаяни прескочи една година (макар че бяха извънредни обстоятелства), така че не би трябвало да има забрана.
      За Макгонъгол обаче знаем, че си е започнала на 11.

      Изтриване
  3. Значи се остана напълно възможна възможноста магонагъл да е прекъснала обучението си за няколко години и да се е върнала да доучва...

    ОтговорИзтриване
  4. Може да е използвала Времеврът. Би трябвало да помните,че го използваше Хърмаяни Грейнджър, за да се връща назад във времето, за да ходи на допълнителните си часове.( Тя каза на Хари, че Макгонагъл и го е дала). Времевъртът е устройство от третата книга.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд