7-те най-добри преподаватели на Хари Потър

През годините в "Хогуортс" на Хари Потър са му преподавали много хора, някои като редовни преподаватели, други като заместващи, а в един от случаите му преподава човек, който се правеше на друг човек. Преподавали са му не само хора - един от преподавателите беше кентавър друг полувеликан. Имаше върколак, призрак, а Джоан Роулинг почти е включила и един вампир.

Преди време направихме списък на най-лошите преподаватели на Хари Потър, а днес решихме да споделим кои според нас са най-добрите. Списъкът може да ви изненада.

1. Минерва Макгонъгол


Строгата, но справедлива преподавателка по трансфигурация, която отговаряше за дом "Грифиндор", в крайна сметка стана директор и имаме всички основания да смятаме, че е била перфектна за тази роля (каквото и да казва глупавата пиеса "Хари Потър и прокълнатото дете"), в някои отношения по-добра от самия Дъмбълдор.

Макгонъгол умее да усмирява дори най-буйните ученици, без да ги заплашва или наказва. Самото ѝ присъствие е достатъчно, за да накара всички да замълчат и да внимават. И няма как да успееш при нея, ако не внимаваш и не се стараеш.

2. Ремус Лупин


Ремус Лупин е преподавателят, за когото повечето от нас мечтаят. Той беше любимец и на учениците и на читателите, защото знаеше как да направи часовете интересни и забавно, но в същото време много информативни.

Тактиката на Лупин беше да превръща всичко в игра - не само уроците, но и изпитите.

3. Барти Крауч-Младши


Ето я и първата голяма изненада в списъка - избягал от Азкабан смъртожаден, когото всички мислеха за мъртъв. Но като изключим факта, че целта му беше да убие Хари Потър и в крайна сметка стана причина за завръщането на Волдемор, Крауч всъщност беше много добър преподавател.

Страстта на бившия затворник към черните изкуства пролича по начина, по който той говореше за тях. Именно той разказа на учениците за непростимите проклятия и научи Хари как да противодейства на проклятието "Империус".

4. Филиус Флитуик


Дребничкият професор по вълшебство не изглежда особено силен, но всъщност е могъщ магьосник. Той е справедлив с учениците, без да е строг и умее да ги насърчава да дават най-доброто от себе си.

Ние никога не сме го виждали да се кара на някого за провалите му в час (както например прави Макгонъгол). Той не изисква от учениците да правят неща, които са извън възможностите им, но когато знае, че някой е способен и не се труди достатъчно, не се колебае да му даде допълнителни домашни и задачи. Така направи, когато Хари не успяваше да усвои призоваващата магия.

5. Вилхелмина Гръбли-Планк


Това е една преподавателка, за която хората, които само са гледали филма, никога няма да са чували. Дори тези, които са чели книгата, може да са я забравили, заради решението на Дъмбълдор да повери предмета на любимия му получовек.

Грибли-Планк е строга, но разбира от работата си и знае как да предаде материала по интересен начин. Знае как да задържи вниманието на учениците. Освен това има достатъчно познания, за да научи на нещо дори Хърмаяни Грейнджър.

6. Фирензи


Не бих казал, че кентавърът научи на нещо смислено учениците, но като цяло нямам много високо мнение за пророкуването. Фирензи сподели знанията си, обясни ритуалите на кентаврите, но никога не очакваше от човешките деца да успеят да вникнат в магията на неговия народ.

Да ги научи да пророкуват не беше целта му. Той искаше само да ги запознае с теорията. И се справи много добре, дори на Хърмаяни ѝ се прииска да беше останала в неговите часове.

7. Помона Спраут


Ръководителката на Хафълпаф, макар да води един от най-скучните часове, всъщност е изключителен преподавател. И преди съм казвал, че най-голямото доказателство за професионализма ѝ е това, че успя за да научи Невил Лонгботъм на нещо.

Коментари

  1. Всъщност изнанадата за мен в този списък е точна Магонагъл и наистна ще ми е интерсно ако сподолелиш на какво е спяла тя да научи Хари или Хармаяни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, приемам предизвикателството и ще опитам да докажа, че Макгонъгол е добър преподавател. Ти си първият човек, който изразява съмнение по отношение на това.

      Изтриване
    2. Аз прочетох всички книги на Хари Потър.
      И Сивиръс Снейп беше блестящ преподавател-отвари,
      Сибила Трелони-пророкуване
      Хорас Слъгхорн-отвари,но общо взето Супер! И на мен Ремус Лупин ми е любимия преподавател.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър