Реакцията на феновете, когато разбрахме за българската следа в Хари Потър

Една от най-големите изненади за българските фенове на "Хари Потър" беше появата на Виктор Крум и българския национален отбор по куидич в четвъртата книга. Елица Младенова реши да ми зададе по-личен въпрос по темата: Как реагира, когато разбра, че в Хари Потър има българин? Винаги ми е било интересно да разбера!
Учениците на Дурмщранг в Хари Потър и огненият бокал


Бях страшно изненадан и първоначално си помислих, че е решение на българските преводачи. Сега може и да звучи странно да направят такава голяма промяна в българското издание, но по онова време четях списание "Мики Маус" (издавано също от Егмонт) и там много често някой от героите казваше нещо като "Ти български не разбираш ли?"
Трябваше ми време, за да разбера, че Роулинг наистина е включила България в книгата си.

Другите фенове също трудно са повярвали. Попитах Радина Рейвънклоу за това и тя каза: "Първо реших, че не съм прочела правилно или не съм разбрала."
Почти същото ми отговори и Георги Гюрчев, създател на един от Хари Потър сайтовете навремето: "Бях изненадан, прочетох още няколко пъти, за да съм сигурен и отидох да споделя с нашите."
Виктор Крум и Хърмаяни Грейнджър в Хари Потър и огненият бокал


Мисля, че първата реакция на всички ни е била да споделим с някого и да обсъдим това решение на Роулинг. Аз и Геш споделихме с родителите си, а Радина със съученичка, която е прочела книгата преди нея: "Обсъдих го със съученичката, от която бях заела книгата, и двете дружно се развълнувахме. На въпроса защо не ме е предупредила, каза, че е мислела, че няма да повярвам."

По това време "Хари Потър" вече беше световен феномен и на всички ни се струваше, че да бъдем включени в най-продаваната книга на света е голямо постижение. Никога не съм се интересувал от спорт и не съм разбирал радостта на спортните фенове, когато някой отбор има успехи (това са си успехи на отбора, не на цялата държава, нали?), но докато четях четвъртата книга, почти разбрах тази емоция.
По подобен начин е мислела и Радина Рейвънкоу (сигурно затова се ожених за нея): "Никога не съм следила спортове, затова никога не ми се е струвало, че някой извън България е чувал за държавата ни. А когато и години по-късно прочетох за "Врачанските лешояди", много се възгордях, ето, че и най-сетне някакъв спорт ме заинтригува."
Врачанските лешояди в Куидичът през вековете


Друга развълнувана фенка на Хари Потър е била Кристина Гайдарова от препрочитателския клуб Daily Potter. На нея най-голямо впечатление ѝ е направило друго: "Спомням си, че изборът на имена ми беше забавен."
Фамилиите Крум, Левски и Зограф не са характерни за България и показват, че Роулинг не е отделила твърде много време да проучи какви имена се срещат при нас. Но явно е потърсила известни личности от историята ни, което пак не е лошо.

Въпреки странните имена, Криси е била много развълнувана: "Не ми е лесно да предам с думи какво почувствах. Доста време мина откакто прочетох за първи път четвъртата книга. Бях изненадана и развълнувана, че в любимата ми поредица има герой, който е българин и още повече, че Роулинг е включила български отбор по куидич на финала на световното."
Виктор Крум в Хари Потър и огненият бокал


За разлика от нея, Фо от Daily Potter признава, че появата на българи в книгата не ѝ е направило кой знае какво впечатление. Тя обаче е един от малкото фенове, които са реагирали така при първата си среща с Виктор Крум и българския национален отбор по куидич.

Надявам се, че отговорът ми е бил задоволителен за Елица и благодаря на останалите фенове, които се съгласиха да се включат в импровизираното ми проучване. Вие спомняте ли си първата си "среща" с Виктор Крум и отбора на България?
Виктор Крум в Хари Потър и огненият бокал

Коментари

  1. Реагирах по сходен начи с Криси - бива ли толкова да са се омазали с имената и то при уловие, че имаше също така Вълков и Вълканов.
    По-късно имах известни притеснения как ще ни представипред хората Роулинг, но като цяло не беше пълна скръб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ми, че в българския отбор е включена жена - гоничийката Иванова, която изпълнява най-трудните ходове. Пробива ирландската защита и най-често от всички хваща куофъла. Българските биячи са представени като войнствени и храбри. Имената на играчите показват уважението на авторката към страната ни. Виктор Крум, участващ в отбора „Врачанските лешояди“ е предстарен с характерни за лешояда черти. Лети сякаш е без метла и гравитацията не е от значение за него, но на земята е прегърбен и нестабилен. Недстатъци на българския отбор са липсата на състрадателност, показана след края на финала на световното първенство по куидич към търсача си, когото и кръвта не може да спре да помогне на отбора си. друг недостатък е, че българите са готови на всичко за победа дори нарушаване на правилата и нараняване на другите играчи, макар че те не са нарушения ако извършителя не е докоснал жертвата. Това демонстрира Зограф, който използва лакти срещу Мълет за да попречи на вкарването на гол, Димитров ожулва моран, а Крум използва финт на Вронски срещу Ейдън Линч - търсачът на българския отбор. Гонучиите трудно съгласуват движенията си и целия отбор разчита изцяло на търсача си - едно осемнадесетгодишно момче, още незавършило училище. Това поставя държавата ни в лоша светлина, макар и достигането до финал да показва превъзхождането й на мнаго други страни.
      И аз сметнах, че това е грешка в превода, но скоро прочетох цветовете на българското знаме и български имена и се убедих в първоначалните си впечатления.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)