4 опасения, които имам за новия филм

След 2 години чакане, дойде ти този момент. Довечера ще ида на кино и ще се завърна за още два часа в света на "Хари Потър" (макар и никога да не съм го напускал). И въпреки, че този път съм много по-спокоен, отколкото бях през 2016 (прочетете как се чувствах преди премиерата на "Фантастични животни и къде да ги намерим"), все пак има няколко неща, които ме притесняват. Надявам се утре да мога да кажа, че съм се притеснявал излишно.

1. Твърде много "Хари Потър"

За разлика от първия филм, който имаше съвсем малко общи елементи с историята в "Хари Потър", от сега знаем, че тук ще има много препратки към оригиналната история на Джоан Роулинг.

Ще ми се да вярвам, че такава е била идеята на писателката от самото начало, но знам, че мъгълите и мъгъломислещите ще намерят друго обяснение. Първият филм, ще кажат те, не беше много успешен (беше вторият най-малко успешен филм за света на магьосниците след "Хари Потър и нечистокръвния принц). Може би авторката и създателите са искали да е по-ясно, че това е предистория на хита "Хари Потър", затова са вкарали толкова много общи неща.

Плаши ме мисълта, че "Фантастични животни" може да се превърне в ново Прокълнато дете - едно малоумно преповтаряне на познати мотиви от "Хари Потър". Пиесата на Джак Торн, макар да беше абсолютна гавра със света на Хари Потър и с цялото ни фенство, пожъна много по-голям успех от далеч по-интересния и оригинален филм за Нют Скамандър. И причината за това е единствено представянето му като "осният Хари Потър" и включването на познати персонажи.

От друга страна няма как да не бъдат включени познати елементи, тъй като действието във "Фантастични животни" е в същия свят. Самите магьосници не са толкова много, така че няма начин да не чуем познати имена от "Хари Потър" в поредицата "Фантастични животни".
Всичко ще е наред, докато някой не извади времевърт и не тръгне да спасява Седрик Дигъри.

2. Мъгълски дрехи и други разлики между книгата и филмите

Едно от нещата, които подразниха доста хора, след излизането на трейлърите беше, че всички магьосници са облечени в мъгълски дрехи. Ние знаем, че модата при магьосниците не следва тази при мъгълите, а е застинала в 17-и век.

Може би причината за всичко това са оригиналните филми за Хари Потър, които почти не ни показваха магьоснически дрехи, освен при някои от преподавателите (да благодарим на Крис Кълъмбъс за това). Много от нас обаче искат да видят наметала и островърхи шапки, роби и магьоснически мантии.

Друга дразнеща разлика между света на магьосниците в книгите и във филмите е правенето на магии и поведението им. Ние знаем, че не е лесно да се правят безсловестни магии, но във филмите почти не чуваме заклинания. Обикновено дуелите се състоят в размахване на пръчки и избухване на неща. Но пръчките не са пистолети и могат да правят много повече неща, от това само да разбиват стени.

А да не говорим за ефекта, когато две заклинания се сблъскват и се съединяват. Това нещо се случи само веднъж в цялата история на Хари Потър, но не пропускат филм да направят подобен ефект. Включително и в първата част на "Фантастични животни".
Не, заклинанията не се свързват, освен при Приори инкантатем. Когато се сблъскат, рикошират.

3. Несъответствия

Навлизането в позната територия крие рискове. Много от нас познават света на магьосниците достатъчно добре, че да забележат всяка малка неточност.
Феновете вече се ядосаха на магипортирането в "Хогуортс" (макар според мен да си има много просто обяснение), а наскоро стана ясно, че ще видим и персонаж, който няма как се присъства в този филм (все още не знаем как ще стане това и може би няма от какво да се притесняваме).

4. Преходът към новия филм

Последният филм остави Тина и Куини в САЩ, а паметта на Джейкъб беше пренастроена. Сега обаче всички ще се появят в Париж и се надявам Джоан Роулинг да е измислила логичен и правдоподобен начин това да се случи.

Заключение

Както и преди две години, тръгвам към киното с известен страх. "Фантастични животни и къде да ги намерим" обаче се оказа толкова хубав, че сега страховете ми са съвсем незначителни и преобладаващото чувство е вълнението.
Само след няколко часа всичките ми въпроси ще получат отговор, а страховете ми, надявам се, ще се окажат неоснователни.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта