Къде е мантията на Дъмбълдор, или проблемът с дрехите във Фантастични животни

Никога не съм си мислила, че ще водя такъв спор - защо облеклото е важно. Единственото, което съм намирала за важно досега, е било да е спретнато, удобно и може би в любимия ми цвят (но не задължително). Различните “трендове” и “модни линии” никога не са ми били понятни и ме подминават почти незабелязано.
Албус Дъмбълдор във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

При магьосниците обаче не става дума просто за мода - напротив, обичайното магьосническо облекло почти не се е изменило през последните няколко века. То се състои от роба и островърха шапка, а традиционни магьоснически цветове са лилавото и зеленото и понякога магьосниците ги използват, за да се разпознават един друг, но това не е мода или канон, а просто закачка. Често магьосниците предпочитат роби в стандартното черно.

Защо магьосниците се обличат различно?

За да защити магьосническото общество, през 1689 г. Международната конфедерация на магьосниците подписва Международния указ за секретност, с който окончателно го скрива от мъгълите. По това време гоненията на вещици са станали сериозен проблем - макар повечето да могат да се спасят (например Уенделин, която се оставяла да бъде изгорена на клада 47 пъти), има и случаи, в които вероятно злочестият магьосник губи пръчката си и не успява да се спаси (като случаите с Почтибезглавния Ник и Дебелия монах).
Магьоснически дрехи като в Хари Потър

Макар Указът да среща известна съпротива от магьосници, които смятат, че не трябва да се крият, а да подчинят мъгълите, той бива успешно утвърден след три години. Веднъж разделени така категорично, двете общества започват свое разделно развитие. В много отношения магьосническото общество застива в този момент през 17 век - магьосниците използват старата система за мерни единици (за съжаление това в българския превод на книгите не е запазено), защото мъгълите приемат метричната доста по-късно; магьосниците не са запознати със съвременните технологии; така и магьосническата мода не се развива повече от нивото си тогава. Роулинг обяснява в сайта си Pottermore, че носталгичното придържане към това старомодно обличане е един вид придържане към старите обичаи и онова време и е въпрос на гордост с тяхната култура.

Облеклото във филмите по Хари Потър

В първите два филма виждаме роби, наметала и шапки, но по-късно започват да обличат героите в мъгълски дрехи. В книгите става ясно, че младите магьосници се справят по-добре с обличането в мъгълски дрехи, защото те все още не са напълно откъснати от мъгълското общество (докато са малки някои от тях дори посещават мъгълски училища до 11-годишна възраст или просто общуват с мъгълските си съседи). Това е и причината Рон да има джинси. Много от тях пък идват от мъгълски семейства и това е просто начинът, по който са се обличали досега. С времето обаче и едните и другите са все по-ангажирани в магьосническото общество, не го напускат, защото там учат, работят и се женят, така че няма логика да продължават да се обличат по мъгълската мода.
Сивиръс Снейп

Освен че е важен детайл за изграждането на културата на вещиците и магьосниците, начинът им на обличане е неизчерпаем източник на комични ситуации. Този източник е почти напълно неизползван във филмите (освен ако не броим официалната мантия на Рон за Коледния бал, може би).

Ето само няколко примера от книгите:

“— Купих я от мъгълския магазин — инатеше се старият магьосник. — Мъгълите ги носят.
— Мъгълските жени ги носят, Арчи, а не мъжете. Те носят това. — И онзи от министерството развя раираните панталони.
— Няма да ги обуя! — възмути се Арчи. — Обичам здравословният вятър да полъхва интимните ми части, много ти благодаря.” (ХП4)

Арчи отказва да носи панталони в Хари Потър и огненият бокал

“— Да — замислено продължи той. — Хора от всички краища. Много чужденци. А и не само чужденци. Разни перковци, разбирате ме, нали? Един се разхождаше с шотландска поличка и пончо.
— А не може ли? — нетърпеливо запита господин Уизли.” (ХП4)

“Господин Дърсли се разяри, като видя, че двама от тях съвсем не бяха млади. Ами онзи мъж сигурно бе по-възрастен от самия него, пък носеше изумруденозелена мантия! Какво безобразие! После на господин Дърсли му хрумна, че това навярно е някакъв глупав номер — тези хора сигурно събираха пари за нещо… да, такава ще да е работата.” (ХП1)

“На Хари му идеше да го настъпи по крака, но ако си по джинси, а не в мантия, е много по-трудно да го направиш незабелязано.” (ХП5)

Облеклото във фантастични животни и защо е важно

Основният конфликт в новите филми на Джоан Роулинг е именно разделението на двете общества. Гринделвалд вярва, че Указът за секретност не защитава магьосниците, а тъкмо обратното - мъгълите, според него вълшебниците не бива да се крият. Тогава защо всички са облечени като мъгъли, сякаш искат да се впишат в мъгълското общество? В това няма никаква логика и затова привлече огромна вълна от оправдано фенско възмущение.
Гелърт Гринделвалд и последователите му във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Истината е, че вината явно не е на Роулинг. Тя е писала сценария с идеята, че всички ще са облечени както трябва - това се вижда от няколко описателни бележки в сценария, в които пише например, че контрабандистът на летекод е облечен в роба, а пред статуята, която води до френската магьосническа улица, се виждат вещици и магьосници в мъгълски дрехи (което предполага, че по принцип се обличат в магьоснически).

Все пак явно авторката не държи пълен контрол над целия филмов процес и екипът по костюмите (който получи “Оскар” за работата си по предходния филм - каква ирония) е преценил, че този елемент от историята няма чак такава важност.

Албус Дъмбълдор във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Макар да разбирам напълно и да споделям възмущението на феновете, не мога да кажа, че не мога да си представя Дъмбълдор с магьоснически дрехи. Аз просто гледам Джъд Лоу, който е невероятен в ролята си, и си го представям… без дрехи. ;)

Коментари

  1. 24-ти мина, пускай ревюто със спойлерите!

    пп. Задачка закачка: Какво не е нареда на снимката която си публикувал като заглавна на страницата? =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да има ревю със спойлери, ще има отделни публикации за филма, които ще съдържат спойлери. Не искам да си изстрелям всичко накуп, след като филмът ми даде материал за поне 30 публикации (може и повече).

      Изтриване
  2. Ех, добре, давай на ред, а аз ще подскажа - пак грифиндорци не знаят какво правят.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър