Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Меропа Гонт винаги ми е била любопитен образ в "Хари Потър", защото ми е трудно да преценя какво трябва да чувстват читателите към нея.
От една страна младото момиче е трагичен образ, защото цял живот е принудена да живее с отвратителния си баща и брат, които се държат с нея като със слугиня или с безмощна. От друга страна обаче, незаконните действия на същото това момиче създават Лорд Волдемор.

Струва ми се, че като става дума за Меропа, всеки си изгражда мнението на базата на това кое смята за по-съществено - че младата жена е била подложена на унижения или че самата тя става причина за много страдание.

И когато говоря за страданието, което Меропа причинява, нямам предвид само Волдемор, защото тя няма как да знае какво ще стане с бебето. Помислете си какво е причинила на мъгъла Том Риддъл - завъртяла му е главата с любовна отвара, няколко месеца го е държала упоен и е забременяла от него. Това не само граничи, ами си е същинско изнасилване.

Години по-късно, когато синът на Том се връща, за да убие баща си, възрастният Том е все още неженен. Това говори за травмата, която му е нанесла Меропа. Ако не беше умрял от ръката на сина си, вероятно щеше да умре стар и самотен.

Разбира се, за всичко това можем да обвиняваме семейството на Меропа и държанието им към нея. След години живот със семейство Гонт, тя няма морални принципи и не може да различи доброто от злото.

Винаги съм смятал, че най-трагичният образ в "Хари Потър" е Снейп - посвещава огромна част от живота си да служи на Дъмбълдор, заради несподелената си любов към жена, мъртва от близо 20 години. Сега започвам да си мисля, че може би Меропа е доста по-нещастна, защото Снейп, поне като дете, е имал щастливи моменти с Лили, докато Меропа, дори като е била с мъжа на мечтите си, е била нещастна, че трябва да го държи с любовна отвара.

Коментари

  1. За да остане грозна при това толкова грозна че никой да не я иска трябва да е била много слаба магьосница близо до безмощна, да не казваме че щом прилага любовна товара вместо Империус и то във времена преди да го забранят това говори доста силна в продкрепа на второто.
    Лъже че е бремена пък после се оказва че наистина е бременна, явно и с броенето не е успявала да се оправи.
    Наивна и глупава - да, но чак пък трагична...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

7 Хари Потър места, които задължително да посетите в Единбург

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Актьор от Хари Потър с представление в София

Кой е първият змиеуст в историята

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

Лита, кръвният пакт и магическият череп на Гринделвалд

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му