Pottermore: Дурмщранг


Това е превод на текста за магьосническия институт Дурмщранг, който Джоан Роулинг публикува в Potermore преди няколко години.
Приятно четене!

Дурмщранг някога е имал най-мрачната репутация, макар и не съвсем заслужена, от всички единадесет магьоснически училища. Истина е, че Дурмщранг, откъдето са произлезли много наистина велики вещици и магьосници, на два пъти е бил ръководен от недоброжелателни магьосници със съмнителна репутация, а също и че има един печално известен бивш ученик.

Харфанг Мюнтер, първият от тези хора, поел ръководството на училището малко след мистериозната смърт на неговата основателка - великата българска вещица Нерида Вълчанова. Мюнтер въвел в училището дуелирането и всички форми на атакуващи магии, с които то е известно, и до днес те са важна част от учебния процес.
Вторият мрачен период в историята на училището бил по време на директора Игор Каркаров - бивш смъртожаден, който изоставил училището, изплашен от възмездието на току-що завърналия се Лорд Волдемор. Каркаров бил безпринципен и егоистичен човек, който предизвиквал страх и несигурност в учениците, затова много родители отписали децата си от Дурмщранг, докато училището се ръководело от него.

Бившият ученик, който допринесъл повече от всеки друг за лошата слава на училището, бил Гелърт Гриндълуолд - един от най-опасните черни магьосници на ХХ век. Въпреки това в последно време Дурмщранг се възражда и е дава на света наистина забележителни личности, като международната куидична звезда Виктор Крум.

Предполага се, че училището се намира в северна Европа, но никой не може да е напълно сигурен, защото училището е едно от най-потайните. Посетителите, чиито спомени как са пристигнали там задължително се изтриват, разказват за просторната територия на училището и зашеметяващите гледки, както и за огромния черен кораб, закотвен в планинско езеро зад училището. Именно с него учениците пристигат и си тръгват от там.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство