За непростимите проклятия

Преди точно 23 години, човек, представящ се за Аластор "Лудоокия" Муди, показа на Хари, съучениците му и всички читатели трите най-недолюбвани от Министерството на магията проклятия.

Трите проклятия са класифицирани като непростими, защото времето за правенето им е по-кратко, а продължителността на ефекта и силата им са много по-големи, отколкото при други подобни заклинания, проклятия и отвари.

Империус
За контролиране на хората могат да се използват и други средства, като например заклинание за заблуждение, любовен елексир и други отвари, които могат да накарат човек да действа по определен, предварително планиран начин, но реално от трите непростими проклятия това е единственото, което няма реален заместител.
Наименованието идва от латинската дума imperiosus, която означава "могъщ; командващ".

Круциатус
Заклинанието е много по-подходящо за изтезания и мъчения с цел получаване на информация, отколкото други средства, защото причинява непоносима болка, но не оставя никакви физически белези по тялото на жертвата.
Подобни на заклинанието за покровител, Круциатус се подхранва от емоциите на магьосника - в случая омраза.
Cruciatus също идва от латински и означава "болка" и "мъчение". Интересно е, че още едно име в книгата има за корен думата болка - Долорес.

Авада Кедавра
Има много начини да убиеш човек, но никой не е толкова ефективен и бърз, колкото Смъртоносното проклятие. Убийство, извършено с това проклятие, може да бъде разкрито само ако разследващите успеят да стигнат до пръчката на извършителя и направят заклинанието Приор инкантато.
През 2004-та година Роулинг обясни, че за заклинанието е използвала арамейския израз אַבַדָא כְּדַברָא, (avada kedavra), който означава "нека нещото бъде разрушено". Заклинанието се е използвало за лечение на болести, а "нещото" е било заболяването, но Роулинг е решила да промени значението и да му даде по-зловещ смисъл.
Изразът е в основата и на вълшебната дума "абракадабра".

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп

В помощ на Хари Потър - най-важните причини да успее