Най-голямата мистерия в Хари Потър

През последните няколко седмици разгледах онези неща от магическия свят на "Хари Потър", които смятам за най-големите мистерии - смъртта, любовта, времето, пророчествата, спомените и магическите пръчки.
Днес ще обърна внимание на последната и най-голяма от всички мистерии - магията.

Всичко, което до този момент определих като мистерия всъщност е свързано с тайните ма магията - тайни, които смятам, че някои магьосници, като братята Певърил или Харпо Ужасния, са успели да разгадаят до някаква степен.

Никой обаче не разбира магията напълно - нито от къде се е появила, нито какви са границите ѝ. Ние знаем, че с магия могат да се връщат мъртвите, да се разделя душата, да се контролира времето.

Защо има мъгъли

Един от големите въпроси е защо част от хората притежават магически сили, докато други не. Магьосниците отдавна се опитват да намерят отговор на този въпрос и най-любимата ми теория е тази на Хамбълдън Куйнс, според когото магьосниците са дошли от Марс, а мъгълите са произлезли от гъбите на Земята.

Друг сериозен въпрос, който дори е ставал повод за ожесточени магьоснически конфликти, е този за предаването на магията. Никой не може да обясни защо и как в чисто магьоснически семейства се раждат безмощни, а в семейства без никаква явна връзка с магическия свят се раждат магьосници - а в случая на Хърмаяни Грейнджър тя се оказа една от най-способните вещици.

По времето на режима на Волдемор беше направен опит да се прокара теорията, че мъгълите могат по някакъв начин да откраднат магията от магьосник. Това обаче е абсолютна лъжа, тъй като опитите за използване на магическа пръчка от мъгъл обикновено водят до тежки, дори фатални инциденти - за справка може да прочетете историята на Джеймс Стюард.

Хогуортс

Може би най-важният момент в историята на магията е решението на четиримата най-велики магьосници на 10-и век да създадат училище и да предадат знанията си на следващите поколения. Създаването на "Хогуортс" е началото на магията, каквато я познаваме днес.

Преди да се появи училището, магическите познания са се предавали в семействата и в малки общности. Затова магьосниците в Европа, Африка, Азия и Америка са практикували различни видове магия и са се специализирали в различни области.
Със създаването на "Хогуортс", а след това и на останалите магьоснически училища, магията е започнала да се систематизира и да се опростява. Станала е по-достъпна дори за тези, които не са надарени с особени способности.

Този процес обаче има и негативни последици - част от магията, която е твърде силна, трудна за контролиране или противоречи на някакви морални норми, е била обявена за "черна" и е била забранена. Именно забраняването на някои практики според мен е причината тайните на смъртта и времето да са останали мистерия. Придържайки се към познатото и безопасното, магьосниците спират да разширяват границите на магията. И това осакатяване на магьосническото познание достига върха си по времето на върховния хогуортски цензор - Албус Дъмбълдор, който директно премахва от библиотеката книгите за магии, които не му харесват.

Пръчки, движения, заклинания

Това систематизиране на магията, за което споменах, се осъществява с помощта на думи и действия, които по-лесно насочват енергията на магьосника. За канализиране на тази енергия се използва магическа пръчка, но истината е, че нито пръчката, нито заклинанието и движението са задължителни за направата на магия.
Ние сме виждали как Хари прави магия за издуване без да има пръчка и без да изрича (дори на ум) каквито и да е думи.

С годините практика магьосниците са се научили как да подчинят магията на думите си, но съм сигурен, че по света има магии, които вършат едно и също, но се правят с различни думи. За съжаление не сме имали възможност да наблюдаваме нещо подобно, тъй като и двете магьоснически общности, които познаваме добре от книгата и филма, са англоговорящи. Може би ще видим някаква разлика при френските магьосници догодина.

По-висша сила 

Моята теория е, че магията произлиза от някаква по-висша сила. Нещо като Бог, което контролира потока енергия във вселената, а магьосниците са специални хора, които имат някаква ограничена власт над тази енергия.

В текстовете си за пророчествата и времето споделих теорията, че нещо напътства човешките съдби, като не позволява пътуването във времето да промени събитията (или да създаде паралелни реалности) и като изпраща пророчества, с които да напътства избрани личности към определени действия (например Волдемор да опита да убие Хари).

Заключение

И така, разгледах 7 неща, които остават мистерия и за магьосниците и за читателите. Споделих теориите си за смъртта, за виждането в бъдещето, за контролирането на времето, но всички тези неща са свързани само с една наистина голяма мистерия - какво представлява магията.

Надявам се, че тази поредица ви беше интересна и очаквам да чуя вашите теории и коментари по темите.

Коментари

  1. Може да е нещо, свързано с еволюцията. Преди мноооого години при част от хората се е проявил този магически ген и се е задържал и предал за следващите поколенията, а при други не. Но вместо природата да си "избере" само единия вид за по-силен и другите да загинат, просто ги е оставила да тръгнат в различни посоки. И се е оказало, че и тези без магически ген, са достатъчно умни, за да оцелеят и така до днес.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако магията бъде обяснена, то тя вече няма да е магия, а... физика да речем. Теоритизирам, но за мен магията в Потър света е достъпа до пето измерение, от което се откъсват парчета, за да се правят обикновени неща които неуките хора наричат магия.
    Указът е бил някакъв опит за генна слекция така че да се селектира геномън позволяващ достъп до това пето измерение и макар принципно той да се предава по наследство точно по теорията на вероятностите може се появяват безмощни или генът получава проявление в мъгълски семейства.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър