Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Образът на Меропа Гонт в "Хари Потър" винаги ми е била любопитен. Трудно ми е да преценя какво трябва да чувстват читателите към нея.
От една страна младото момиче е трагичен образ, защото цял живот е принудена да живее с отвратителния си баща и брат, които се държат с нея като със слугиня или с безмощна. От друга страна обаче незаконните действия на същото това момиче създават Лорд Волдемор.
Меропа Гонт - майката на Волдемор

Струва ми се, че като става дума за Меропа, всеки си изгражда мнението на базата на това кое смята за по-съществено - че младата жена е била подложена на унижения или че самата тя става причина за много страдание.

И когато говоря за страданието, което Меропа причинява, нямам предвид само Волдемор, защото тя няма как да знае какво ще стане с бебето. Помислете си какво е причинила на мъгъла Том Риддъл - завъртяла му е главата с любовна отвара, няколко месеца го е държала упоен и е забременяла от него. Това не само граничи, ами си е същинско изнасилване.
Меропа Гонт - майката на Волдемор

Години по-късно, когато синът на Том се връща, за да убие баща си, възрастният Том е все още неженен. Това говори за травмата, която му е нанесла Меропа. Ако не беше умрял от ръката на сина си, вероятно щеше да умре стар и самотен.

Разбира се, за всичко това можем да обвиняваме семейството на Меропа и държанието им към нея. След години живот със семейство Гонт, тя няма морални принципи и не може да различи доброто от злото.
Меропа Гонт - майката на Волдемор

Винаги съм смятал, че най-трагичният образ в "Хари Потър" е Снейп - посвещава огромна част от живота си да служи на Дъмбълдор, заради несподелената си любов към жена, мъртва от близо 20 години. Сега започвам да си мисля, че може би Меропа е доста по-нещастна, защото Снейп, поне като дете, е имал щастливи моменти с Лили, докато Меропа, дори като е била с мъжа на мечтите си, е била нещастна, че трябва да го държи с любовна отвара.

Коментари

  1. За да остане грозна при това толкова грозна че никой да не я иска трябва да е била много слаба магьосница близо до безмощна, да не казваме че щом прилага любовна товара вместо Империус и то във времена преди да го забранят това говори доста силна в продкрепа на второто.
    Лъже че е бремена пък после се оказва че наистина е бременна, явно и с броенето не е успявала да се оправи.
    Наивна и глупава - да, но чак пък трагична...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивелина Господинова31 декември 2018 г. в 19:48

      Според мен не е безмощна,а подтискана,тормозена и неуверена,което и пречи да се изяви.Използвала е любовна отвара,защото и се е сторило по-романтично.След толкова тормоз,предполагам,че е искала поне едно нейно желание да се сбъдне,тя все пак е обичала Том Ридъл.И се е опитала да бъде честна с него,като е спряла да му дава отварата и му е казала,че е вещица.Ако беше лоша,щеше да продължи да го държи против волята му,а тя го остава да си тръгне,когато я отблъсква.Меропа Гонт е много нещастна жена,която не е видяла никаква добрина в живота си и ,вероятно,е мислила,че обрича и сина,и че без нея той ще е по-добре.Съжалявам Меропа Гонт и не я обвинявам за действията и,но тя определено,не е безмощна,нито глупава.Тя е като Волдемор,никой не я е желал,обичал,и приласкал в краткия и живот,само че,тя не си е избрала това.Мога още много да пиша по темата....

      Изтриване
  2. ne sum mnogo suglasen snape e imal shtastlivi momenti s lili no e izrastnal v semestvo bez lubov v takova koeto bashtata bie jena si i postoqnno se karat

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър