Какво знаем за Тримагическия турнир

Освен "Хогуортс" има още няколко големи училища за магия в света на Хари Потър. Ето какво смущава Кристина Колева: Защо Илвърморни няма представител на Тримагическия турнир? Защо това училище по принцип не участва в турнира?
Тримагическата купа в Хари Потър и огненият бокал

Отговорът на този въпрос е изключително лесен - защото турнирът е създаден с идеята да е състезание между най-големите магьоснически училища в Европа - Хогуортс, Бобатон и Дурмщранг. Илверморни е в Северна Америка.
Все пак ще използвам повода, за да дам повече информация за турнира.

Какво знаем за тримагическия турнир?

Турнирът е създаден в края на 13-и век и от тогава до към края на 18-и век или началото на 19 е бил провеждан на всеки пет години. Всяко от трите училище е трябвало да излъчи участник, който да се изправи срещу три опасни предизвикателства. Победителят е печелил голяма парична награда и слава за училището.

Хогуортс и Бобатон имат най-много победи в турнира - Хогуортс 63, а Бобатон 62. Между тези две училища съревнованието е най-оспорвано. Нямаме данни колко пъти Дурмщранг е печелил турнира.

Опасности и прекратяване

Първото изпитание в Хари Потър и огненият бокал
От самото си създаване турнирът е бил изключително опасен. Не само за участниците, но и за зрителите. През 1771 година вид базилиск се е измъкнал и е нападнал публиката. Наранил е сериозно и тримата директори на училищата, съдии в турнира.

Заради зачестилите смъртни случаи, турнирът е бил прекратен.

Възраждането и турнирът през 1992

След прекратяването на турнира са правени няколко опита той да бъде възстановен, но това се случва едва през 1992 година, най-вече благодарение на работата на Отдела за международно магьосническо сътрудничество в Британското министерство на магията.
За да е по-безопасно са направени няколко изменения в правилата, най-важното от които е, че се забранява участието не непълнолетни магьосници.
Участниците в тримагическия турнир в Хари Потър и огненият бокал

Въпреки всичко, турнирът е пълен провал. Започва зле, след като за пръв път в многовековната история на турнира Огненият бокал посочва четирима, вместо трима участници.
На финала един от участниците загива, а после се разбира, че турнирът е използван от могъщ черен магьосник, за да се завърне.

Нямаме информация от тогава някой да е правил опити да го възроди.

Доколко е подходящ за гледане турнирът?

Една от най-честите критики, които срещам, когато става дума за тримагическия турнир е това, че единствено първото изпитание става за гледане. В останалите две зрителите не могат да следят какво правят участниците.
Второто изпитание в Хари Потър и огненият бокал

Моето обяснение е, че турнирът по начало не е предназначен за гледане от много зрители. Склонен съм да мисля, че събирането на учениците около местата, на които се провежда турнирът, е PR акция на министерството, за да докаже колко е безопасно всичко и да привлече вниманието към възстановяването на турнира.

Целта на турнира не е да забавлява публиката, а да изпита максимално участниците. Спомнете си, че важна част от второто изпитание беше участниците да се сетят какво трябва да правят. Това няма как да бъде показано пред публика.
Вероятно в миналото са наблюдавали само съдиите и хора, ангажирани с организирането на турнира.

Има ли бъдеще тримагическият турнир

Огненият бокал в Хари Потър и огненият бокал
Според мен след злощастния турнир през 1994-1995 вече никой няма да опита да го възроди.
Това обаче е лошо, защото традицията е хубава. Може би някой ще се сети, че състезанията между училищата могат да бъдат заменени от куидични мачове (или състезания по Наплюващи топчета) - много по-безопасни и много по-интересни за гледане.

Коментари

  1. Турнирът е създаден в края на 13-и век и от тогава до към края на 18-и век или началото на 19 е бил провеждан на всеки пет години.

    Хогуортс и Бобатон имат най-много победи в турнира - Хогуортс 63, а Бобатон 62. Нямаме данни колко пъти Дурмщранг е печелил турнира.
    -------------

    Ако турнирът се е провеждал от 13 до 19 век, т.е. 600 години и е бил на всеки 5 години, значи е имал около 120 издания. Хогуортс и Бобатон имат общо 125 победи, значи не остава нищо на Дурмщранг. Даже са в повече. :) Проста сметка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахах, право в целта, браво :D

      Изтриване
    2. Едно от възможните обяснения, според мен, е при смърт на участник турнирът да е бил прекратяван и оцелелите двама участници да са били обявявани за победители.
      Може да се е случвало понякога да правят турнир и по-често.

      Общо взето тук е по-лесно да си измислим някакво обяснение, отколкото за разминаването при Световното първенство по куидич. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън