Кандидатура за работа на Джоан Роулинг ще бъде продадена на търг

Документите, които писателката Джоан Роулинг е подала, за да започне работа в училище в Единбург, преди да напише книгите за Хари Потър, ще бъдат продадени на търг. Началната цена е 250 000 долара.
Джоан Роулинг, авторката на Хари Потър

Ако познавате историята на Джоан Роулинг, сигурно знаете, че писателката дълго не е могла да започне работа. Това се случва след като се завръща от Португалия във Великобритания. По това време Роулинг е самотна майка на няколкомесечно бебе. Тя иска да започне работа, но няма пари, за да плаща на детегледачка, която да гледа малката Джесика. От държавата са склонни да ѝ отпуснат социална помощ, която едва достига за квартира и за основните нужди на Джо и Джесика. Помощта ще бъде прекратена, ако младата майка започне работа. Заради бюрокрацията, Джоан Роулинг се оказва принудена да живее на социални помощи.

Това продължава от 1993 година до 1996. Бъдещата писателка използва времето, за да пише първата книга от поредицата, която в продължение на години преди това е планирала.
Джоан Роулинг, авторката на Хари Потър

През 1996, след като е намерила литературен агент в лицето на Кристофър Литъл, но все още не е намерила издател за книгата си (няма как да не знаете, че 12 издателства отхвърлят ръкописа), Джоан Роулинг започва работа в шотландско училище.

Именно документите, които е трябвало да подаде в училището, за да постъпи на работа, ще бъдат продадени. Два месеца след като започва работа в училището, издателство Bloomsbury купуват правото да издават "Хари Потър" за 1600 паунда. Когато получава парите, на Роулинг те ѝ се струват цяло състояние, но Кристофър Литъл я съветва да не напуска работата си в училището, защото от детски книги не се печелят пари.
Джоан Роулинг, авторката на Хари Потър

Днес Джоан Роулиг е най-успешната писателка на света. Тя е единствения човек в историята, успял да натрупа повече от милиард долара само с писане.

Коментари

  1. Не е съвсем коректно да се каже, че е натрупала милярда само с песане. Основно защото повечето суми идват от правата за екранизиране на романите...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как това противоречи на написаното от мен? Парите, които получава от екранизациите са за нещо, което е написала. Джоан Роулинг не работи нищо друго, освен да пише и да продава това, което е написала.

      По твоята логика излиза, че тя не е спечелила и едно пени от писане, защото повечето суми идват от продаване на права и на копия на копия от различните издания. Никой не плаща на Роулинг само за цъкането по клавиатурата, а за съдържанието. За това, което е създала.

      Изтриване
    2. И още едно допълнение, което е интересно - филмите наистина докарват повече приходи от книгите, но не чак толкова. Да кажем разликата е някъде около милиард и половина, което са си много пари, но не и за стандартите на Хари Потър. И тъй като Роулинг прибира много по-голям процент от продажбата на романите, отколкото от филмите и от свързаните продукти, най-много пари е спечелила именно от книгите.

      Изтриване
  2. Книгите винаги се преиздават с нови обложки и сега малката ми братовчедка почна да ги чете. Книгите за Хари Потър винаги ще носят повече пари от филмите.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"