Ревю без спойлери за Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Най-после дългото чакане свърши и видяхме "Престъпленията на Гринделвалд". Единственото нещо, което мога да кажа със сигурност е, че определено не беше каквото очаквахме. Сега ще опитам да предам впечатленията си без да издавам нищо важно от филма.
Гелърт Гриндълуолд във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

След филма поговорихме доста за него и се чуха мнения от "много по-добър от първия" до "ново прокълнато дете". Повечето от нас обаче не можаха ясно да определят какво чувстват към новия филм. Не можем твърдо да кажем, че не ни хареса, но няма и как да му се насладим напълно. По ред причини.

Опасенията, които се сбъднаха

Точно преди да тръгна към киното написах една статия, в която изброих опасенията, които имам относно продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим". Тя бяха четири и със съжалени трябва да призная, че се оказаха съвсем основателни.
Албус Дъмбълдор и младият Нют Скамандър във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

  • Във филма имаше много препратки към Хари Потър, включително един персонаж, който не би трябвало да е там.
  • Имаше елементи, които са различни от тези в книгите, просто за да са същите, като във филмите за Хари Потър. Например магипортирането/излитането под формата на черен пушек или многоликовата отвара, която променя визията, но не и гласа на използващия я.
  • Имаше доста големи и дразнещи грешки, като например изписването на "Американското министерство на магията" в началото на филма. Всички знаем, че в Америка нямат министерство, а конгрес начело на който стои президент.
  • Бях до известна степен разочарован от начина, по който Тина, Куини, Джейкъб и Кридънс бяха върнати в живота на Нют.

Въпроси и отговори

Нют Скамандър във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Първият филм ни остави с няколко доста важни въпроса, на които чакахме да получим отговор. Например обскурена ли е била сестрата на Дъмбълдор Ариана. Или пък как Гриндълуолд е успял да запази контрола си над бъзовата пръчка, при условие че беше обезоръжен.
Нито един от тези два въпроса не получи отговор.

За сметка на това, филмът ни остави с толкова много нови въпроси, че ни отне няколко часа, за да можем да обсъдим всички. И постоянно изникваха нови и нови. Предполагам, че следващите две години ще бъдат изпълнени с толкова много дискусии, колкото и годините между "Хари Потър и нечистокръвния принц" и "Хари Потър и даровете на смъртта". А дори не сме стигнали до средата на историята!

Нови персонажи и места

Джейкъб и Нют във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Голям минус на филма е, че ни срещна с няколко нови персонажа, без изобщо да бъдат те развити по някакъв начин. Имахме големи очаквания за Наджини и Юсуф Кама, но не научихме почти нищо за тях.
Предполагам, че тяхната история ще стане по-важна в следващите части (това важи по-скоро за Наджини, отколкото за Юсуф), но все пак можеха да ни дадат повече и сега.

Едно от най-интересните неща, които получихме покрай "Фантастични животни и къде да ги намерим" беше историята на магията в Северна Америка, която Роулинг написа за Pottermore. До последно очаквах такова нещо да се появи и за магьосниците във Франция, но това не стана.
Не научихме нищо за френската магьосническа общност нито преди, нито по време на филма.  А френския еквивалент на Диагон-али се оказа една съвсем обикновена улица. Най-интересното на нея беше циркът на Скендер, който обаче си прибра нещата и си тръгна, преди да се усетим.

Именно този повърхностен подход към обществото на магьосниците във Франция накара някои хора да правят сравнение с пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете".

Големият обрат накрая (да напомня: без спойлери)

Може би единственото нещо, което ни беше обещано и което надмина очакванията ни, беше обратът накрая на филма. Но това не е задължително хубаво.
Нют и Тина във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Накрая научихме нещо, което напълно заличава част от нещата които си мислехме, че знаем за един от персонажите и за семейството му. Това се случва в последните секунди и беше главната причина гледането на филма моментално да прерасне в дискусия, още преди да сме напуснали салона (или дори да сме станали от местата си).

Разкритието е толкова шокиращо, че Джоан Роулинг ще трябва много да се постарае, за да го впише в историята правдоподобно и логично. Както казах, тук няма да пускам спойлери, но тази информация няма как да остане скрита дълго, затова побързайте да гледате филма.
Аз ще започна да пиша повече по темата след 24 ноември.

Най-големият недостатък на филма

Не ми е трудно да посоча какво във филма най-много ми пречи да го харесам напълно - обемът на новата информация.
Албус Дъмбълдор във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

"Фантастични животни и къде да ги намерим" само докосна повърхността на истинската история, която Роулинг искаше да ни разкаже. Имахме три сюжетни линии, които в крайна сметка се сляха в една. По много елегантен начин бяхме въведени в историята за войната срещу Гриндълуолд.
За мен първият филм беше перфектен пролог и с нетърпение чаках първата глава.

"Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" изобщо не изпълни предназначението си. Джоан Роулинг просто грабна читателите и ги хвърли в един ураган от разкрития, обрати и семейни драми. Филмът нямаше никаква завършеност и беше абсолютно неподходящ за "първа глава".
Тезей и Нют във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Роулинг е добра в объркването и подвеждането на читателите (в този случай зрителите), но според мен щеше да е по-добре да изчака още един или направо два филма, преди да направи това, което видяхме снощи.

Може би всичко това нямаше да ме дразни толкова много, ако беше отделено повече време да се развие историята. Два часа обаче се оказаха твърде малко за всичко, което писателката искаше да ни покаже и да ни разкаже.
В случая смятам, че основния проблем е неопитността на Джоан Роулинг като сценарист. Предполагам не е осъзнала, че цялата тази информация, която би била по-лесна за възприемане на книга, ще изглежда претрупана и претупана на филм.

Заключение

Нют Скамандър във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Филмът "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" ме остави объркан и несигурен дали го харесвам. Не казвам, че е лош, не казвам и че първият беше по-добър. Казвам само, че когато свърши "Фантастични животни и къде да ги намерим", вече знаех, че го обичам. Тук не е така, но може би след второто гледане или след следващите филми, ще мога да го видя по нов начин.

Ще се радвам да чуя и други коментари, но ще ви помоля да не пускате спойлери в коментарите поне до 24 ноември.

Коментари

  1. Spored men beshe mnogo po dobur ot purviq film i imam chuvstvoto che Rowling shte puska neshta v Pottermore koito shte otgovorqt na mnogo vuprosa ili pone jokeri koito shte ni pomognat da razberem kakvo shte se sluchi

    ОтговорИзтриване
  2. за мен е още объркано докато не чух едни коментар "kakvo iskate da razkrie vsichko i 3 tat chast da ne se gleda li " и ми посветна да това е междинен филм какво искаме да искаме и ще искаме но да се замислим защо ни даде открит край защо не ни въведе в историте на героите ами сещам се за даровете на смъртта 2 част и си отговорих тя накрая ни каза кое е снейп.
    да объркана съм да искам да знам да как защо от къде и защо
    по тези думи може да разберете колко много съм объркана и колко много искам да знам но това е нашия свят

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми хареса филма, ефектите бяха супер и доста заплетени истории.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън