Ели Пенкова съжалява тези, които не четат Хари Потър

Ако сте били на среща на клуба в София или в Пловдив, със сигурност си спомняте Ели, която почти всеки месец пътува до София, за да се включи в събиранията ни, а в собствения си град вече от няколко години сама организира Хари Потър срещи. Известна е с това, че помни много дребни подробности от книгата и е непобедима на викторини. Ако не я познавате, бих се радвал днес да ви срещна с нея.
Елисавета Пенкова - фен на Хари Потър от Пловдив

Коя е Ели от Пловдив и как откри Хари Потър

Тя е на 24 години, завършила е Информатика и е магистър по Софтуерни технологии. В момента работи като Java програмист.

Любовта на Ели към книгите на Роулинг не пламва веднага. Макар да е харесала първите две книги, дълго време не е могла да се сдобие и да прочете останалите. Това става през 2007 година, когато е в гимназията и нейна много запалена съученичка ѝ го дава.
"Получавах ги две по две и още тогава препрочитах всяка по два пъти, преди да ги върна. След това веднага започнах да спестявам пари, за да се сдобия лично и с тях. Някои си купих, други ми бяха подарени, докато постепенно се сдобих с цялата колекция."
Елисавета Пенкова - фен на Хари Потър от Пловдив


Това не е нещо нетипично за Ели, която много държи да притежава копия от всички книги, които харесва. Една от мечтите ѝ, освен да може да пътува по-често и на различни места по света, е да увеличи библиотеката си. Ели страстно обича не само да чете, но и да препрочита, като най-често препрочитаните ѝ книги, разбира се, са тези за Хари Потър.
"Това е и нещо, за което много се възхищавам на Роулинг - при нея героите и сцените са толкова реалистични, че винаги може да се направи паралел с нашия свят. Толкова пъти ми се е е случвало да чета за пореден път някоя сцена и да видя нещо, което преди не съм забелязвала или да ми напомни на нещо от моя живот."
Но не само това кара Ели да препрочита любимите си произведения по няколко пъти. Книгите, казва тя, са като много добри приятели - невъзможно е да загърбиш едни, само защото си срещнал други.

Ели и феновете от клуб Daily Potter

Ели стана част от Daily Potter преди 7 години. Тя се включи в най-първото събиране на клуба в града под тепетата, организирано от Росен Куманов и от тогава не е пропускала среща. Спомня си този ден като много хубав и важен за нея: "След първите десет минути на напрежение, бях очарована от клуба. За мен това беше едва ли не като момента, когато Хари пристигна в Хогуортс."

Ели продължи да посещава пловдивските срещи през следващите години, докато един ден, неочаквано и за самата нея, оглави клуба в своя град.
"Реално аз никога не се кандидатирах за тази позиция. Веднъж на една софийска среща попитах други хора от клуба какво се случва с нашия клон и те ми казаха, че решили аз да съм главен вълшебник... само дето не ми бяха казали."
Елисавета Пенкова - фен на Хари Потър от Пловдив

Въпреки че тези задължения бяха почти натрапени на Ели, тя прие задачата си много отговорно. Организирането на срещи не е лесна работа, не носи никакви възнаграждения и изисква много време и ресурси. Главната вълшебница на Пловдив обаче продължава да се занимава с това, надявайки се, че ще успее да накара някого да изпита чувствата, която е изпитала тя самата, когато е открила клуба преди толкова години.
"Организацията на срещите ми доставя удоволствие, въпреки че я чувствам и като свой дълг, а понякога си е предизвикателство да я вместя в графика си или да ми дойде вдъхновението по план. Но винаги с удоволствие препрочитам главите за срещата, дори останалата част да не ми се получава лесно."

Какво е Хари Потър за Ели

Ели е открила книгите на Джоан Роулинг на сравнително късен етап в живота си, така че не може да каже, че е била формирана като личност от тях, но признава, че животът ѝ щеше да е доста по-празен, ако не беше намерила "Хари Потър".
Тя желае всеки да изпита подобна радост и дори преди време, след като е разбрала, че нейна приятелка никога не е чела книгите, Ели ѝ е казала, че ѝ е тъжно за нея.
"Тя толкова се впечатли от това, че няколко седмици по-късно дойде да ми каже, че е прочела всичките книги. Аз съответно я попитах кога ще дойде на среща и така пловдивският клуб се сдоби с още един член. Като се замисля, това ми се струва най-силният аргумент, не само заради доказания резултат, а и защото щом на хората не им пука колко много изпускат, едва ли ще ги развълнува друго."
Елисавета Пенкова - фен на Хари Потър от Пловдив

Ели не вижда много смисъл в съществуването на "Хари Потър и прокълнатото дете", но е почитателка на поредицата "Фантастични животни".
"Филмите веднага се превърнаха в нещо любимо, което мога да очаквам с огромно нетърпение!"

Фенката от Пловдив е решила, че ако един ден срещне Джоан Роулинг, ще ѝ зададе някой от многото забавни въпроси, които изникват на срещите, като например какво ще стане, ако диментор целуне Волдемор.

За финал Ели ни казва: "За мен доказателство, че книгата си заслужава четенето, е това, че сред многото книги, които съм чела и продължавам да чета, “Хари Потър” веднага стана най-любимата ми и толкова години по-късно нищо не е успяло да го измести от това място."

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)