Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Хърмаяни Грейнджър в Хари Потър и даровете на смъртта
Хари Потър е Избрания, за него се говори в пророчеството на Трелони, но има още един човек, без когото събитията в книгата щяха да се разиграят по различен начин и вероятно финалът щеше да е друг - Хърмаяни Грейнджър.

Преди време някой от по-младите фенове опита да ме убеди, че Хари Потър сам е победил Волдемор, с което аз не мога да се съглася, защото момчето с очилата не знаеше цялата истина до няколко минути преди да умре. Информацията му беше подавана на предварително планирани порции, така че да изглежда, че сам прави избори, които всъщност са направени вместо него преди години. Целият поход на Хари срещу Волдемор, включително последният им сблъсък, са планирани и контролирани от Дъмбълдор.

Директорът на Хогуортс обаче не беше предвидил една важна подробност - собствената си смърт. Грешката да си сложи прокълнатия пръстен почти разруши плана му и само благодарение на Снейп Дъмбълдор успя да закърпи положението по някакъв начин, но оставен сам Хари можеше да се провали по десетки начини. И точно тук е ролята на Хърмаяни.
Хърмаяни Грейнджър в Хари Потър и даровете на смъртта

Именно Хърмаяни откри информацията за хоркруксите и как се унищожават, именно тя беше направила магия на чантата си, така че по всяко време да носи най-необходимото, в случай, че бъдат нападнати внезапно (както и се случи). Само тя от групата се сети да открадне многоликовата отвара, с която да проникнат в министерството и в Гринготс. Хърмаяни беше човекът, който направи връзката между знака на даровете и бащата на Луна. Беше подготвена за всяка опасност и за всяка ситуация.
Хърмаяни Грейнджър в Хари Потър и даровете на смъртта

Струва ми се, че точно по тази причина Дъмбълдор заръча на Хари да разкрие истината пред двамата си приятели в началото на "Хари Потър и нечистокръвния принц" - защото знаеше, че колкото и да е смело момчето, е загубено без помощта на Хърмаяни.
В крайна сметка Хари обра цялата слава, защото той беше в центъра на вниманието, но ние, като читатели, не можем да си позволим да не признаем, че ако Хари Потър не дружеше с една от най-умните вещици на всички времена, вероятно сега щяхме да живеем в свят, управляван от Волдемор.

Коментари

  1. Не че нещо, ама пророчеството на Трелони не е еднозначно и Лонгботъм не се ли оказа избрания?

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно е но в началото Волдемор е избрал Хари за свой смъртен Враг а не Невил

    ОтговорИзтриване
  3. Аз мисля, че това изказване "Хари обра всички лаври"не е особено справедливо, защото всъщност Хари допринесе доста. Може Хърмаяни да е тази, която е помислила за всичко, но това не прави останалите незначителни. Хари направи изключително много...без него нямаше да е лесно да се унищожи Волдемор, без Рон нямаше да се сетят как да унищожат Чашата на Хафълпаф...всички допринесоха толкова много. Може загравието да е "...под сянката на Хари Потър", но сред феновете аз лично виждам как всички превъхваляват именно Хърмаяни.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

ЧРД на Дейвид Брадли

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"