Хари Потър или Нют Скамандър - кой е истинският герой

Сигурно ще ядосам доста фенове на "Хари Потър", но ако трябва да кажа дали Нют Скамандър или Хари Потър е по-интересният герой, определено ще избера автора на "Фантастични животни и къде да ги намерим".

Ясно ми е, че доста от по-малките фенове биха предпочели герой като Хари Потър - който винаги е в центъра на събитията и винаги пръв повежда битката. Хари е Избрания, предопределеният да убие Волдемор, който в крайна сметка се изправя лице в лице срещу най-силния черен магьосник и го побеждава.
Нют Скамандър влиза в един куфар и събира тор с лопата.

Ако обаче обърнем внимание на "героичните дела" на двамата персонажи, измислени от Роулинг, ще осъзнаем, че Хари Потър изобщо няма думата в това, което върши. Съдбата му е предопределена от Волдемор заради пророчеството и животът му е изцяло контролиран от Дъмбълдор. Именно Дъмбълдор в крайна сметка печели битката срещу Черния лорд, а Хари е просто инструмент - оръжието на победата.
Половината от репликите на Хари в книгата са въпроси - Какво? Защо? Кой?, но самият той изобщо не е любопитен. Сигурен съм, че всички читатели, подобно на Хърмаяни Грейнджър, са се изненадали, че Хари не опита да разбере повече подробности за миналото си и за славната си истори.
За разлика от него Нют е човекът, на когото останалите задават въпроси. Той, макар типично по хафълпафски да е доста странен, е изключително умен - ненадминат специалист в своята област.

Нют Скамандър е много по-различен, но не по-малко героичен образ. Той не е тръгнал на война срещу могъщ черен магьосник (макар че, по стечение на обстоятелствата, точно така се случва), а на война срещу предразсъдъците на цялата магьосническа общност. Защото само той, от всички хора, е осъзнал, че магическите животни не трябва да бъдат избивани (каквато е била практиката, за да се запази тайната на магията), но могат да бъдат полезни на магьосниците.
За да събере информация, Нют Скамандър тръгва на пътешествие по света, неведнъж излагайки живота си на риск (обърнете внимание, че в куфара си пренася нунду и бълвачозавър, които са двете най-опасни африкански животни), за да изучи и да опази тези същества. Благодарение на работата му е спасен почти изчезналият вид на гърборозите, а вероятно и много други животни.

Магизоологът може и да не се разбира с хората (във филма "Фантастични животни и къде да ги намерим" призна, че обикновено смущава хората), но изпитва истинска любов към магическите си създания.

И последната причина да смятам, че Нют е по-интересният герой е, че именно от такива герои се нуждае светът ни. Герои, готови да си жертват живота без много да му мислят винаги ще се намерят - ще прозвучи изключително цинично, но не извършват ли такива "геройства" всички терористи?
Истинските герои са тези, които не умират, а живеят, за да направят света по-хубав.
Всеки път, когато виждам пораженията, които хората нанасят на света и когато гледам нещо за изчезнали или застрашени животни, си казвам, че ни трябват повече герои като Нют Скамандър в мъгълския свят.

Коментари

  1. Мислех, че ще защитаваш Потър и таман се бях настроил за битка и що да видя. Аз бих бил малко по-краен като кажа че почти всички са по-големи герой от Харито. Подвизите му са много голям процент късмет.

    ОтговорИзтриване
  2. Голям процент късмет, но още по-голям процент помощ от Хърмаяни.

    ОтговорИзтриване
  3. Та и от Рон и ко, когато Хърмаяни има пропуски.

    ОтговорИзтриване
  4. Да обаче трябва да правим разлика- Хари е по-малък от Нют...

    ОтговорИзтриване
  5. Даже Дъмбълдор го каза. Нют не търси нито сила, нито популярност, той просто върши правилното нещо. Докато Хари си търсеше популярност и като цяло Нют е доста по-земен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е вярно! В 4 книга Хари се скара с Рон ,защото той влезе в турнира.Пари сам каза, че с ако можеха Хари би предпочел да се разменят.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд