Награда вместо наказание

Да си Хари Потър в "Хогуортс" никак не е зле, ако не броим безбройните опити да те убият. Можеш обаче да си сигурен, че няма на света постъпка, заради която биха те изгонили, поне докато директор е Албус Дъмбълдор.

Редовните читатели на блога знаят, че сцената, която ме кара да стискам зъби от яд, докато препрочитам "Хари Потър", е финалът на първата учебна година за Хари, когато Дъмбълдор открадна заслужената купа на Слидерин, за да я подари на Грифиндор. Но има и друга сцена, която ме кара да побеснявам - първият урок по летене на Хари.

Няма да отричам, че Малфой провокира Хари да се качи на метлата си и да полети без разрешение, но Драко успя да се приземи, без да бъде забелязан от учител. Хари не се оказа толкова съобразителен и Макгонъгол го хвана.

Мадам Хууч ясно беше предупредила всички, че ако използват метлите без позволение, ще бъдат изхвърлени от училището. Не се съмнявам, че биха постъпила именно така, ако не ставаше дума за великия Хари Потър.
След като го видя да лети, Макгонъгол не само не го изключи, но и му подари метла. А това нарушава още едно училищно правило - на първокурсниците не е разрешено да имат метли.

Излиза, че правилата важат за всички, освен за любимците на Дъмбълдор. Тук обаче вина носи и Макгонъгол, която загърбва възпитанието на децата в името на силен куидичен отбор и заветната победа над Слидерин.

Коментари

  1. Това е едно от многото сюжетни дупки и ръсенето на празни заплахи. После ходи уважавай преподавателите.

    Малко в страни от темата всички магьосници ли приключват образованието си на 11? Демек остават незавъръшили дори основно образование и единствената мъгълска работа, която могат да правят е да събират боклука по кофите или да са хамали на строеж?

    ОтговорИзтриване
  2. Ако си магьосник, защо ти е да работиш мъгълска работа?
    Иначе отговорът е да - мъгълските деца напускат училище, за да продължат обучението си в Хогуортс, а магьосническите в повечето случай никога не са посещавали училище преди Хогуортс. От родителите им се очаква да са ги научили да четат, пишат и да правят прости сметки. Повече не им е необходимо.

    ОтговорИзтриване
  3. Ами, ако ги изключат от училище и не получат магьосническо образование?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тогава трябва да работят гадна работа, да. Не само в мъгълския, но и в магьосническия свят. Ако решат, разбира се, могат да запишат някакво вечерно училище и да опитат да се развият, но когато имаш възможност да живееш в света на магьосниците, дори да не си пълноправен магьосник (като Хагрид и Флч), защо би искал да с върнеш в света на мъгълите?

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър