Що за хора са смъртожадните?

Чудили ли сте се какъв човек трябва да си, за да станеш последовател на най-злия магьосник на всички времена? Децата биха казали, че трябва да си лош човек, но "Хари Потър" ни дава малко по-подробна информация.

Да, мнозинството от смъртожадните, които виждаме в книгата, са изключително неприятни хора, но трябва да имаме предвид, че те са само остатък от армията, която Черния лорд е имал някога.
За да разберем по-лесно мотивите на хората да влязат в нелегалната организация, трябва да разделим съществуването ѝ на 5 периода.

1. Период на тайнственост

След като завършва училище, Том Риддъл изчезва за цели десет години, през които никой, дори Дъмбълдор, не знае какво се е случвало. Факт е обаче, че когато отново се появява на сцената, вече предпочита името Волдемор и има тайна група последователи, наречени "смъртожадни".
Вероятно Волдемор е потърсил старите си "приятели" от училище, на които е имал доверие. От един спомен на Дъмбълдор знаем имената на някои от тях - Нот, Розие, Мълсибър и Долохов.

2. Период на възход

Когато Волдемор излиза явно пред магьосническата общност с идеите си за превъзходство на чистокръвните, десетки от най-влиятелните семейства са готови да го последват. Сириус дори обясни на Хари, че за семействата е било чест децата им да стават последователи на Волдемор. Мнозина са вярвали, че Волдемор е човекът, който ще поведе магьосниците и ще осъществи древната мечта на Салазар Слидерин.
Знаем, че в този период смъртожаден е станал Регулус Блек.

3. Период на терор

Не минава много време обаче и Волдемор разкрива истинската си същност. Негова единствена цел е да властва вечно над мъгъли и магьосници, а последователите му не са нищо повече от слуги.
На този етап Волдемор вече е имал няколко хоркрукса и достатъчно голяма армия, че да се чувства непобедим. Методите му са отвратили някои от по-ранните последователи (предимно от втория период), но и са привлекли и нови - най-жестоките. Подобно на великаните, тях не са ги интересували идеите на Лорда, а свободата, която им дава.
Бих предположил, че Макнеър става смъртожаден тогава, но със сигурност знаем за друг - Снейп.
Сигурно си мислите, че Снейп не е толкова жесток, колкото останалите. И сте прави - Роулинг разкрива, че Снейп е един от малкото смъртожадни, които могат да призовават покровител. Той обаче също се чувства потиснат от ограниченията на магьосническите закони. От ученическите си години Сивиръс се е опитвал да вникне в дълбините на магията, усъвършенствал е отвари и е създавал собствени заклинания, но експериментите му са били на границата на позволеното и с единия крак в онази непозната територия, наречена "черна магия".
Светът на Волдемор би позволил на Снейп да развие пълния си потенциал и не само да не бъде тикнат в Азкабан, а дори да получи признанието, за което мечтае. В света, който смъртожадните строят, няма място за нехранимайковци като Джеймс Потър и мъгълски боклуци като Тобаяс Снейп.

4. Период на възраждане

Волдемор е това, което крепи смъртожадните заедно (след като става ясно, че основната му цел е да владее света, а не да го даде на чистокръвните), затова с изчезването му цялата организация се разпада за нула време.
Когато Лордът се завръща, неотложната задача е да събере останките от някогашните си най-верни хора, за да започне да изгражда дейността си наново.
В този период смъртожаден става Драко Малфой, който трябва да изкупи грешките на баща си пред господаря им.

5. Период на победа

В крайна сметка Волдемор постига победа - убива Дъмбълдор и превзема министерството на магията.
В този период да си последовател на идеите му става почти легално - министерството никога не признава властта на Волдемор, но следва заповедите му, а слугите му са на ръководни постове.
Не знаем да е имало нови смъртожадни тогава, но мнозина са изпълнявали с радост законите на новия режим. Ъмбридж е един от тези хора, които биха били страхотни смъртожадни, но никога не биха се обявили открито срещу министерството.

С всичко това исках да ви покажа колко разнородна е групата на смъртожадните и колко са различни причините на отделните хора да тръгнат след Волдемор.
Обаче, трябва да отбележим, че в крайна сметка всеки, изправил се пред Волдемор, трябва да избира дали ще го последва или ще му се опълчи. Смъртожадните са тези, които са избрали да го последват, а повечето от отказалите са мъртви.

Коментари

 1. Изтървал си 3,5 Разпадът, макар да си го засегнал леко в точка 4.
  Не съм сигурен дали именно втория период не е „Златния век” на смъртожадните когато да си смъртожаден е било въпрос на престиж.

  И тук пак засягаш Ъмбридж, която не е била смъртожадна, но въпреки това е тикната в затвора след смяната на власта само и само да са щастливи приятелчетата на Потър =/.

  ОтговорИзтриване
 2. Прав си за периодите, но в периода на разпада не е имало нови смъртожадни, затова реших да не го споменавам.
  След като го каза обаче осъзнах, че това е много важен и динамичен период, защото по това време се е разбрало кой защо е следвал Волдемор - едни са опитали да се измъкнат (като Малфой), други са останали верни (като Лестранж).

  Колкото до Ъмбридж съм напълно съгласен, че присъдата ѝ е твърде тежка и вероято причината е новопридобитото политическо влияние на Хари Потър.

  ОтговорИзтриване
 3. Някак ми е странно това, че организацията рязко се е сринала при изчесването на Волди. Все едно зад/под него не е имало нито един достатъчно кадърен да поеме неща още повече че тогава са били във върховата си точка.
  Остава леко отворен въпроса, кое е плямпалото издало на света че тъмния лорд е дал фира. Защото ако този факт е бил прикрит организацията е можело да си вилнее наволя.

  ОтговорИзтриване
 4. Вилорп и аз съм на мнение, че те пре спокойно са могли да продължат набезите над мъгъли и мъгълокръвни (разбира се по леки)
  Ама и да ти кажа, че в едно малко общество вестите се разнасят много бързо (пример в първи курс, когато Дъмбълдор казва на Хари, че случилото се е пълна тайна, та цялото училище знае)

  ОтговорИзтриване
 5. Отдавна искам да попитам Ъмбридж била ли е или станала ли е смъртожадна?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не, и в статията пише, че "Ъмбридж е от тези хора, които биха били страхотни смъртожадни, но никога не биха се обявили открито срещу министерството.", ако позволите да цитирам.Така че явно не е била смъртожадна.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек