Долорес Ъмбридж - 7 неща, които (може би) не знаете за нея

Днес Ъмбридж има рожден ден, затова искам да споделя с вас малко информация, която може да сте забравили или изобщо да не знаете, ако не сте чели текстовете в Pottermore.

1. Срамува се от семейството си
Ъмбридж е дъщеря на магьосник и мъгълка и има безмощен брат. Като дете двамата с баща ѝ презират останалите двама членове на семейството и в крайна сметка ги принуждават да се върнат в света на мъгълите.
Долорес обаче се срамува и от баща си, който работи като поддръжка в Министерството на магията, затова, когато започва да се издига в кариерата, Ъмбридж го принуждава да напусне работа, като му обещава месечна издръжка и започва да лъже, че е чистокръвна.
Семейство Ъмбридж

2. Слидеринка
Сигурно ще е голям шок и изненада за всички, но Ъмбридж е разпределена в Слидерин, когато постъпва в "Хогуортс". И въпреки че споделя доста общи виждания със съучениците си (най-вече по отношение на мъгълокръвните и получовеците) Ъмбридж не се радва на голяма популярност в училище.

3. Забележително кариерно развитие
Веднага след като завършва училище Ъмбридж започва работа в Министерството на магията, отдел "Злоупотреба с магии" и само за няколко години става ръководител на отдела. По-късно се издига до заместник министър на магията и става член на Магисъбора.

4. Любовен живот
Макар да е убедена, че единственият начин да затвърди позицията си в обществото е да си намери чистокръвен съпруг, Ъмбридж претърпява неуспех в това начинание.
Никой от мъжете, чието внимание се опитва да привлече през годините, не отвръща на намеренията ѝ, затова тя остава сама.

5. Затвор
След войната и падането на режима на Волдемор, Ъмбридж е арестувана и съдена за престъпленията, които е извършвала като председател на Комисията за регистрация на мъгълокръвни.
Дадена ѝ е доживотна присъда в Азкабан (където обаче вече няма диментори, което е добре за нея).

6. Не харесва котки
Сигурен съм, че от всичко до сега това ви изненадва най-много.
Да, жената, която е декорирала целия си офис с нарисувани котки всъщност никога не е имала и не желае да има котка. Ъмбридж харесва как изглеждат тези животни, но ги смята за мръсни и гнусни и никога не би ги допуснала в дома си.
Нещо като жена ми по отношение на совите.

7. Стивън Кинг хвали Роулиг заради Ъмбридж
В ревюто си за "Хари Потър и орденът на феникса" в Entertainment Weekly, Стивън Кинг, който е голям почитател на Роулинг, нарича Ъмбридж "най-великият измислен злодей след Ханибал Лектър". Това си е доста голямо признание от създателя на Ани Уилкс и Маргарет Уайт.
Стивун Кинг като магьосник

Коментари

  1. По точка пета е интересно да се отбележи, как новмата власт се разправя с представителите на старата. Долорес е първия политически затворник в Азкабан.

    Велик инквизитор не е ли баш временно изпълняваш длъжността директор?

    ОтговорИзтриване
  2. Управлението на Хогуортс е независимо от МнМ, защото е доста по-стара институция. Постът на Великия инквизитор е първият опит на министерството да се намеси в делата на Хогуортс.
    Като директор Ъмбридж би трябвало да има повече правомощия в училището, но самият замък никога не я признава за легитимен директор.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар