Колко дълго живеят магьосниците

Тъй като два поредни дни писах за рождените дни на магьосници, които са надхвърлили век живот, реших, че може би се чудите колко дълго живеят магьосниците.

Преди много години Роулинг каза, че продължителността на живота на магьосниците е доста по-дълга, отколкото при мъгълите. В същото интервю писателката посочи, че Дъмбълдор е на 150 години. В Потърмор обаче рождената му година е 1881, което означава, че директорът е починал едва на 116.

116 в мъгълския свят се смята за истинско постижение, но Дъмбълдор изобщо не изглежда като че щеше да умре скоро от старост. И той не е единственият магьосник около тази възраст - Елфиъс Додж му е връстник и ако е все още жив, значи гони 140 години.

Все пак дори магьосниците не могат да живеят вечно, ако не разчитат на някаква силна магия. С годините телата се захабяват - леля Мюриъл е едва на 106, но в книгата е описана като "грохнала вещица, която здраво се държеше за ръката" на Рон. Тоест, дори магьосниците едва ли могат да живеят повече от 140-150 години.

Статията за 755 годишния Бари Уинкъл
По-наблюдателни хора от мен са забелязали, че във филмите се появява статия от "Пророчески вести" за най-стария жив магьосник, който очевидно е на близо 800 години. Аз обаче не приемам филмите за канон (освен "Фантастични животни и къде да ги намерим", който е по сценарий на Роулинг), затова тази възраст ми се струва прекалена. Още повече, че най-възрастният магьосник, за когото знаем от книгите, а на по-малко от 670 години, когато умира, а е единственият известен създател на Философски камък.

Още една интересна подробност, която видях под формата на забавна картинка в интернет, но всъщност е вярна - Волдемор умира на 71 години, а ако не беше тръгвал да гони безсмъртието и си беше живял като обикновен магьосник, можеше да изкара двойно по-дълго.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Кой от триото е най-възрастен (50% мислят, че е Рон)

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Кой е по-възрастен - Дъмбълдор или Батилда Багшот (46% объркаха)

Мъгълите обявиха поредицата "Фантастични животни" за прокълната... и май са прави

Колко е възрастна Луна Лъвгуд (53% не знаят)

На коя дата се случва епилогът "19 години по-късно" (63% не знаят)

Кога Хари среща Чо Чан за пръв път (45% се бъркат)

На коя дата е Битката за "Хогуортс" (55% не помнят)