Зовът на кукувицата, епизод 1 - ревю

Вчера излезе първият епизод на криминалната драма "Страйк: Зовът на кукувицата" по романа на Робърт Галбрейт (Джоан Роулинг). И с радист искам да кажа, че този път ВВС са свършили по-добра работа, отколкото по "Вакантен пост".

Сериалът създава осезаема ретро атмосфера, която започва още с интрото, по-типично за сериали от миналия век. Целта е да ни се внуши, че професията на Страйк, във време, когато почти всяка информация може да се намери за секунди в интернет, е остаряла и почти мъртва.
Кадърът, в който показват заглавието на историята е препратка към кориците на романите за Страйк, а това е страхотен детайл, който ще зарадва феновете.

Основните критики в началото бяха към външния вид на главните герои - Страйк трябвало да е по-къдрав, Робин трябвало да е по-червенокоса, но Том Бърк и Холидей Грейнджър много бързо пасват в ролите и се сработват чудесно на екрана, така че дребните разминавания с образите в книгата нямат такова значение.
Друго, което ми направи добро впечатление е, че не са се опитали да смекчат образа на Страйк, който е добър детектив и изключително подреден и педантичен в работата си, но личният му живот и жилището му (което в момента е офисът) са пълна бъркотия. Сериалът не само ни показва в какви условия живее Страйк, но има и сцена, в която той пикае в чашка, защото вече си е свалил изкуствения крак. На сутринта Робин предлага да изхвърли течността (без да подозира какво е), но Страйк успява да я спре навреме и сам я излива през прозореца.

Първият епизод, освен че ни запознава с Корморан и Робин, ни представя и случая, който ще бъде разследван в трите епизода на първия сезон - предполагаемото убийство на Лула Ландри.
Сериалът започва с Лула и с някои от последните ѝ мигове, преди да полети през балкона. Страйк е нает от брата на момичето, който иска от него да докаже, че не става въпрос за самоубийство.
Най-известната снимка на Лула Ландри
Аз забелязах само една голяма разлика между книгата и филма - смъртта на Рошел. В книгата тя се съгласява, макар и неохотно, да разговаря с детектива и няколко часа по-късно е открита мъртва в реката - предполагаемо самоубийство, а полицията се свързва със Страйк, защото в джоба ѝ намират визитната му картичка.
Във филма Страйк открива къде живее жената, но когато отива я намира удавена във ваната.
Не съм сигурен защо създателите на сериала са решили да променят тази подробност и да направят Страйк първия, който открива тялото. Може да има някакво значение, а може просто да са искали да шокират публиката.
Страйк опитва да спаси Рошел
Надявам се, че има хора, които не са чели книгите, но са гледали сериала и им е харесал. За тях няма да разкривам подробности от продължението на историята, но ще кажа, че мистерията ще продължи да се заплита с появата на нови персонажи, нови заподозрени и нови следи.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Двата най-големи сайта за "Хари Потър" се отрекоха от Джоан Роулинг

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Дж. К. Роулинг за пола, половата идентичност и причините да говори открито (пълен превод на текста)

Едно среднощно мислоизлияние от Хриси Тонкс (по темата за Роулинг и трансфобията)

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Не, Даниел Радклиф не заслужава да бъде атакуван заради позицията си

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Официално видео от „Хари Потър и прокълнатото дете“ за пръв път

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!