Що за хора са смъртожадните?

Чудили ли сте се какъв човек трябва да си, за да станеш последовател на най-злия магьосник на всички времена? Децата биха казали, че трябва да си лош човек, но "Хари Потър" ни дава малко по-подробна информация.

Да, мнозинството от смъртожадните, които виждаме в книгата, са изключително неприятни хора, но трябва да имаме предвид, че те са само остатък от армията, която Черния лорд е имал някога.
За да разберем по-лесно мотивите на хората да влязат в нелегалната организация, трябва да разделим съществуването ѝ на 5 периода.

1. Период на тайнственост

След като завършва училище, Том Риддъл изчезва за цели десет години, през които никой, дори Дъмбълдор, не знае какво се е случвало. Факт е обаче, че когато отново се появява на сцената, вече предпочита името Волдемор и има тайна група последователи, наречени "смъртожадни".
Вероятно Волдемор е потърсил старите си "приятели" от училище, на които е имал доверие. От един спомен на Дъмбълдор знаем имената на някои от тях - Нот, Розие, Мълсибър и Долохов.

2. Период на възход

Когато Волдемор излиза явно пред магьосническата общност с идеите си за превъзходство на чистокръвните, десетки от най-влиятелните семейства са готови да го последват. Сириус дори обясни на Хари, че за семействата е било чест децата им да стават последователи на Волдемор. Мнозина са вярвали, че Волдемор е човекът, който ще поведе магьосниците и ще осъществи древната мечта на Салазар Слидерин.
Знаем, че в този период смъртожаден е станал Регулус Блек.

3. Период на терор

Не минава много време обаче и Волдемор разкрива истинската си същност. Негова единствена цел е да властва вечно над мъгъли и магьосници, а последователите му не са нищо повече от слуги.
На този етап Волдемор вече е имал няколко хоркрукса и достатъчно голяма армия, че да се чувства непобедим. Методите му са отвратили някои от по-ранните последователи (предимно от втория период), но и са привлекли и нови - най-жестоките. Подобно на великаните, тях не са ги интересували идеите на Лорда, а свободата, която им дава.
Бих предположил, че Макнеър става смъртожаден тогава, но със сигурност знаем за друг - Снейп.
Сигурно си мислите, че Снейп не е толкова жесток, колкото останалите. И сте прави - Роулинг разкрива, че Снейп е един от малкото смъртожадни, които могат да призовават покровител. Той обаче също се чувства потиснат от ограниченията на магьосническите закони. От ученическите си години Сивиръс се е опитвал да вникне в дълбините на магията, усъвършенствал е отвари и е създавал собствени заклинания, но експериментите му са били на границата на позволеното и с единия крак в онази непозната територия, наречена "черна магия".
Светът на Волдемор би позволил на Снейп да развие пълния си потенциал и не само да не бъде тикнат в Азкабан, а дори да получи признанието, за което мечтае. В света, който смъртожадните строят, няма място за нехранимайковци като Джеймс Потър и мъгълски боклуци като Тобаяс Снейп.

4. Период на възраждане

Волдемор е това, което крепи смъртожадните заедно (след като става ясно, че основната му цел е да владее света, а не да го даде на чистокръвните), затова с изчезването му цялата организация се разпада за нула време.
Когато Лордът се завръща, неотложната задача е да събере останките от някогашните си най-верни хора, за да започне да изгражда дейността си наново.
В този период смъртожаден става Драко Малфой, който трябва да изкупи грешките на баща си пред господаря им.

5. Период на победа

В крайна сметка Волдемор постига победа - убива Дъмбълдор и превзема министерството на магията.
В този период да си последовател на идеите му става почти легално - министерството никога не признава властта на Волдемор, но следва заповедите му, а слугите му са на ръководни постове.
Не знаем да е имало нови смъртожадни тогава, но мнозина са изпълнявали с радост законите на новия режим. Ъмбридж е един от тези хора, които биха били страхотни смъртожадни, но никога не биха се обявили открито срещу министерството.

С всичко това исках да ви покажа колко разнородна е групата на смъртожадните и колко са различни причините на отделните хора да тръгнат след Волдемор.
Обаче, трябва да отбележим, че в крайна сметка всеки, изправил се пред Волдемор, трябва да избира дали ще го последва или ще му се опълчи. Смъртожадните са тези, които са избрали да го последват, а повечето от отказалите са мъртви.

Коментари

  1. Изтървал си 3,5 Разпадът, макар да си го засегнал леко в точка 4.
    Не съм сигурен дали именно втория период не е „Златния век” на смъртожадните когато да си смъртожаден е било въпрос на престиж.

    И тук пак засягаш Ъмбридж, която не е била смъртожадна, но въпреки това е тикната в затвора след смяната на власта само и само да са щастливи приятелчетата на Потър =/.

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си за периодите, но в периода на разпада не е имало нови смъртожадни, затова реших да не го споменавам.
    След като го каза обаче осъзнах, че това е много важен и динамичен период, защото по това време се е разбрало кой защо е следвал Волдемор - едни са опитали да се измъкнат (като Малфой), други са останали верни (като Лестранж).

    Колкото до Ъмбридж съм напълно съгласен, че присъдата ѝ е твърде тежка и вероято причината е новопридобитото политическо влияние на Хари Потър.

    ОтговорИзтриване
  3. Някак ми е странно това, че организацията рязко се е сринала при изчесването на Волди. Все едно зад/под него не е имало нито един достатъчно кадърен да поеме неща още повече че тогава са били във върховата си точка.
    Остава леко отворен въпроса, кое е плямпалото издало на света че тъмния лорд е дал фира. Защото ако този факт е бил прикрит организацията е можело да си вилнее наволя.

    ОтговорИзтриване
  4. Вилорп и аз съм на мнение, че те пре спокойно са могли да продължат набезите над мъгъли и мъгълокръвни (разбира се по леки)
    Ама и да ти кажа, че в едно малко общество вестите се разнасят много бързо (пример в първи курс, когато Дъмбълдор казва на Хари, че случилото се е пълна тайна, та цялото училище знае)

    ОтговорИзтриване
  5. Отдавна искам да попитам Ъмбридж била ли е или станала ли е смъртожадна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, и в статията пише, че "Ъмбридж е от тези хора, които биха били страхотни смъртожадни, но никога не биха се обявили открито срещу министерството.", ако позволите да цитирам.Така че явно не е била смъртожадна.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър