Какво хората трябва да знаят за новите филми на Роулинг

Поредицата от филми, която започна с "Фантастични животни и къде да ги намерим" миналата зима е точно това, което истинските фенове на "Хари Потър" искаха от години - нова история за света на магьосниците. Роулинг обаче реши да подходи по свой начин към новата поредица, затова има доста неща, които мъгълите, а и доста фенове, не знаят.
Ето кои са най-важните неща, които трябва да се помъчим да им обясним:

Филмът не е екранизация по "Фантастични животни и къде да ги намерим"
Най-мъгълското определение на новите филми, което по някаква причина чувам и от "фенове", е как Роулинг се опитва да изстиска максимално екранизацията по книжката си от малко над 100 страници, като я разтегли в цели 5 филма.
Всеки поне малко запознат с творчеството на авторката обаче знае, че въпросната книга няма как да бъде екранизирана, защото е сборник с описания и свойства на различни магически животни.
Филмът носи това заглавие, защото разказва за автора на въпросната книга Нют Скамандър.

И изобщо не е екранизация
За разлика от "Хари Потър", "Фантастични животни..." не е било книга, преди да стане филм. Историята на Нют Скамандър първо се появи на екраните.

Йейтс е искал документален филм
Интересното е, че Дейвид Йейтс, режисьорът на последните 4 филма за Хари Потър, е искал да направи именно екранизация на книгата "Фантастични животни и къде да ги намерим" под формата на документален филм. Роулинг е отхвърлила идеята, но пък тя я е вдъхновила да използва Нют Скамандър като отправна точка, за да ни даде друга история, която е искала да разкаже от години, а заглавието се е запазило същото.

Роулинг пише сценария
Все пак можем да считаме филма за част от канона на "Хари Потър", защото самата Джоан Роулинг пише сценариите за филмите. Това е по-добър вариант, отколкото да разчитаме на някой друг да се опитва да интерпретира нейните идеи.
Феновете, а и доста от критиците, бяха изненадани от умелата работа на Роулинг, за която това е дебютен сценарий. И макар писателката да е получила помощ от опитния сценарист Стив Клоувс, все пак не можем да не признаем заслугите ѝ.

Не е предистория на "Хари Потър"
Въпреки, че ни разказва история от същия свят и част от героите ще съвпадат, новата филмова поредица на Роулинг не е предистория на историята за Хари. Всичко, което трябва да знаем за събитията, довели до възхода и падението на Волдемор, вече ни е ясно. Изключение правят годините, които Том Риддъл прекарва в чужбина, преди да се върне като Черния лорд, но за тях няма да разберем от филма, защото там ще видим събития до 1945-а година.

Историята на Дъмбълдор
Героят от книгите за Хари Потър, за когото можем да научим най-много, е Дъмбълдор. Филмите ще ни покажат пътя на Гелърт Гриндълуолд от лидер на най-голямото магьосническо опълчение срещу Международния указ за секретност до тъмницата в Нюрменгард, където е убит 50 години по-късно от Волдемор.
Тази история няма как да не засяга и миналото на Дъмбълдор, а феновете с най-голямо нетърпение чакат да видят какво точно се е случило с Ариана Дъмбълдор.

Повече чуждестранни магьосници
Една от най-интересните части в "Хари Потър" са главите около Световното първенство по куидич, където срещаме магьосници от много страни.
Роулинг е решила да ни покаже как живеят магическите общности извън Великобритания, като първо бяха тези в Съединените щати, а догодина ще научим повече за магьосниците във Франция.
Не е изключено отново да срещнем български магьосници, защото от книгата знаем, че те са взели участие във войната срещу Гриндълуолд.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър