В името на висшето благо - Гелърт Гриндълуолд

Името на Гриндълуолд се споменава за пръв път в шеста глава на Хари Потър и философският камък, а в по-късните книги става значима част от миналото на Дъмбълдор, но имаме сравнително малко информация за него.
Вече е ясно, че филмът "Фантастични животни и къде да ги намерим" ще е само пролог към една по-голяма история - тази на Гриндълуолд, в чиято роля ще влезе Джони Деп.
И това е страхотно, защото този магьосник е един от най-интересните, мистериозни, драматични и трагични образи в цялата поредица за Хари Потър.

Кой е Гриндълуолд?
Гелърт Гриндълуолд е племенник на Батилда Багшот, който идва да живее с нея след като е изключен от Дурмщранг заради "съмнителни експерименти".
Във Великобритания той се запознава с Албус Дъмбълдор и известно време двамата са най-добри приятели.
Един ден Дъмбълдор и Гриндълуолд се скарват и пътищата им се разделят за почти половин век. Когато се срещат отново, Дъмбълдор е най-уважаваният магьосник в Англия, а Гриндълуолд е най-страшният черен магьосник в Европа.

Злодей ли е Гриндълуолд?
Рита Скийтър пише: "ако съставим списък на най-опасните черни магьосници на всички времена, той няма да заеме челното място в него единствено заради въздигането на Вие-знаете-кого".
За Волдемор лесно можем да кажем, че е зъл - той буквално няма друго в характера си. Но Гриндълуолд е много по-различен.
Дъмбълдор и Гриндълуолд
За разлика от Черния лорд, Гриндълуолд не търси властта заради самата власт. Той вярва, че Указът за секретност е грешка и трябва да се отмени, а мъгълите трябва да бъдат поставени в подчинение на магьосниците. Естествено, такава голяма промяна в световете на мъгълите и магьосниците няма как да мине без съпротива, която трябва да бъде смазана, ако се наложи със сила, в името на висшето благо.
Много хора (дори мъгъли) биха се съгласили с него и много са се съгласили, включително Албус Дъмбълдор.

Образът на Гриндълуолд, колкото и малко да е засегнат в книгите за Хари Потър, е много по-дълбок и противоречив от този на Волдемор.
Гелърт не разчита само на силата си, а на чара си и умението си да убеждава хората и да ги запалва за определени каузи. И през цялото време, той и последователите му, са вярвали, че това е в името на едно по-добро бъдеще (за разлика от Волдемор, който просто иска да живее вечно и всички да му служат).

В същото време Гриндълуолд е доказал, че е безпощаден към враговете си. Не се колебае да изтезава и да убива хора, както и да ги хвърля в тъмниците на замъка Нюрменгард, над чийто вход е написано "В името на висшето благо".
Той и последователите му започват най-всеобхватната магьосническа война, която по някакъв начин е свързана и с мъгълската война по същото време. Роулинг не обяснява как, но вероятно ще разберем от следващите филми.

Защо съдбата му е трагична?
За разлика от Волдемор, които след последната си битка е убит, Гриндълуолд остава жив.
Неговата последна битка е срещу някогашния му най-добър приятел и пръв съмишленик Дъмбълдор, а след провала си (при неясни обстоятелства) Гриндълуолд е изпратен да изживее дните (които никак не са малко) си в замъка Нюрменгард - някога символ на силата му, а сега негов затвор.
Там той прекарва повече от половин век - 53 години, преди през прозореца му да влети лорд Волдемор и да го убие.

Заключение
Радвам се, че Роулинг избра точно тази тема. Факт е, че феновете много повече искаха история за родителите на Хари и приятелите на Джеймс, или пък филм за Снейп. Тези истории обаче са изчерпани.
От друга страна Гриндълуолд продължава да е мистерия и съм сигурен, че не само аз съм се опитвал да разбера този образ през годините си фенство. Сега имаме такава възможност и се надявам Роулинг да направи поне половината от това, което направи за Снейп (само за една глава промени начина по който ВСИЧКИ гледаха на персонажа).

Благодаря ти, Джо, че не остави света на магьосниците!

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Препратка към Хари Потър в роман на Стивън Кинг

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Награда вместо наказание

Какво представлява Орденът на феникса