Хари Потър и... какво се обърка през последните 9 години

Днес се навършват 9 години от един от най-хубавите дни във фенството ни. На 15 юни 2011 г. Джоан Роулинг пусна съобщения до 10 сайта, свързани с "Хари Потър". В съобщенията имаше координати, които водеха до 10 виртуални букви. Когато феновете събраха буквите, получиха думите "More Potter", което после се оказа сайтът Потърмор.


В Потърмор Джоан Роулинг започна да публикува информацията, която е имала за света на "Хари Потър", но не е включила книгите. Това обогати изключително много любимия ни свят и ни позволи да се върнем към него по нов начин. Понякога само едно изречение ("Преди да отиде в стаята с Философския камък, огледалото "Еиналеж" е било в Нужната стая") беше достатъчно, за да ни даде теми за безкрайни предположения и теории (значи ли това, че Хари попада в Нужната стая още в първа книга?) и да направи куизовете на клуба много по-трудни.

От тогава минаха 9 години...

Какво, в името на Мерлин, се случи?

Излишно е да споменавам яростната атака срещу Роулинг, която се води от определени групи в този момент. Жената, която някога феновете наричаха кралица, сега е обиждана с думи, които никой не би искал да чуе за себе си.

Днес голяма част от читателите сами не знаят какво искат. Новите почитатели на историята са толкова бегло запознати със света, че се изненадват от неща, които Роулинг ни съобщи преди години, като това, че Дъмбълдор е гей или че някога в "Хогуортс" не е имало тоалетни и учениците е трябвало да използват заклинанието "Еванеско". Това важи за световните, но и за българските фенове, които, след като издателството успя да издейства един от най-известните ни илюстратори да нарисува кориците, започнаха да обиждат 96-годишен мъж.


Самата Роулинг (или по-точно хората, които в момента движат бизнеса ѝ около "Хари Потър") също не помага. През последните години позволи да бъде публикувана пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете" и (което е по-лошо) заяви, че е част от канона... макар почти всеки елемент от пиесата да противоречи на нещата, които знаем от книгите.

Филмите от поредицата "Фантастични животни" също не оправдаха очакванията ни. След първата част, която беше абсолютно перфектна, историята взе много рязък завой, а това, което шокира всички, беше колко много неща трябваше с мъка да наместваме сред фактите, които вече знаехме (например защо Макгонъгол е близо 30 години по-стара, отколкото първоначално смятахме) и като цяло изглеждаше, че историята е претупана в името на екшъна и излишното показване на "Хогуортс".


Най-тъжното обаче е, че сайтът Потърмор вече не съществува. Магическото място, което имахме в интернет, първо беше заменено с един много по-обикновен сайт, а след това напълно унищожен в името на wizardingworld.com, в който съм влизал три пъти и то само за да открия поредното разочарование.

В никакъв случай не искам да изглежда, че всичко е лошо!

Джоан Роулинг доказа, че не е жанров писател с книгата си "Вакантен пост", после за втори път покори света на литературата със страхотната си поредица за Корморан Страйк, петата част от която очакваме по-късно тази година. Тя също така даде, съвсем безплатно!, новата си детска книга, която в момента хиляди хора четат глава по глава.

И все пак...

Колкото и да обичам света на "Хари Потър" и макар все още да имам надежда за историята на Гелърт Гринделвалд, не мога да не призная, че ми се иска писателката да беше приключила със света на магията след публикуването на последните текстове в Потърмор.


Голяма част от читателите днес не заслужават "Хари Потър". Не всички, но някои от тях определено никога няма да успеят да се докоснат до магията на книгите, които промениха литературата преди повече от 20 години. Всъщност, като се замисля, голяма част и от нас, старите фенове, ако не можем да се обединим и да я защитим, не заслужаваме самата Джоан Роулинг.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Мистериите в Хари Потър: Любовта

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп