Мъжът, от когото Джоан Роулинг избяга преди 27 години, днес живее на социални помощи

Бившият журналист Жоржи Арантес, за когото Джоан Роулинг беше омъжена, докато живееше в Португалия, беше потърсен от журналисти, след като писателката разкри, че е била подложена на домашно насилие.


52-годишният мъж отговори на въпросите на журналистите и заяви, че в новия си текст Джоан Роулинг не казва нищо ново за отношенията им. Той отрече да я е подлагал на домашен тормоз, но призна, че я е шамаросал, когато е решила да го напусне и да отведе дъщеря им във Великобритания. Това е нещо, което и преди е казвал и за което не съжалява.


Джоан и Жоржи се женят през 1992 г. По това време Жоржи, който е малко по-млад от Джоан, е телевизионен журналист, който след това губи работата си заради проблеми с наркотици.


През 1993 г. се ражда дъщеря им Джесика, а малко по-късно, след поредица изневери и случаи на домашно насилие, младата жена решава да го напусне и да се върне във Великобритания.


След като бяга от него, единственото, което Джоан Роулинг притежава, е кутия за обувки, пълна със страници от планирана, но все още незапочната поредица от книги. Именно работата ѝ по света на "Хари Потър" успява да поддържа младата писателка по времето на неуспешния ѝ брак и на трудните години, които прекарва в Шотландия, разчитайки на социални помощи, за да оцеляват с дъщеря ѝ.


През 1995 г. Джоан Роулинг завършва "Хари Потър и философският камък". През 1996 г. правата за публикуване на книгата са купени от малкото независимо издателство "Блумсбъри", през 1997 г. книгата е пусната по книжарниците. 3 години по-късно, след като само 3 от 7-те части са излезли, "Хари Потър" вече е литературен феномен, а Джоан Роулинг е милионер. През 2007 г. излиза последната книга от поредицата и по това време Джоан Роулинг е милиардер и най-успешният писател на всички времена.


Днес Роулинг е омъжена повторно и казва: "Сега съм омъжена за истински добър и принципен мъж, който ме кара да се чувствам в безопасност по начин, който не съм очаквала да се чувствам и след милион години."


В същото време първият ѝ съпруг, от когото Роулинг е избягала, днес е почти в същото положение, в което писателката го е оставила. Той живее в дома на 90-годишната си майка, от години не е работил и разчита на социални помощи. За него съседите казват, че е безотговорен и мързелив и че никога не става преди обяд.


Доколкото ни е известно, след финализирането на развода, Джоан Роулинг и Жоржи Арантес никога не са имали какъвто и да е контакт отново. Въпреки че на самотните жени, особено ако са майки, често се гледа със съжаление, а понякога и с осъждение (да е мислела преди да си го избере такъв, нали така?), Джоан Роулинг доказа, че може и заслужава много повече.


От своя страна, каквото и да казва пред медиите, Жоржи със сигурност си спомня за изписаните страници и рисунките, на които някога се е подигравал и които е хвърлял и късал. Сигурен съм, че всеки ден си мисли какъв ли щеше да е животът му, ако не се беше разделил с Джоан Роулинг.

Коментари

  1. Джоан Роулинг явно е оставила много хора да се пукат от яд : издателствата, които са я отхвърляли, бившия си мъж.....

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд