Безумието на споровете около Джоан Роулинг - омразата ражда още омраза

(Публикувам този текст на Вида Делчева, за да мога да представя повече мнения по въпроса за коментарите на Джоан Роулинг и критиките срещу нея)


Първоначално си мислех да не изразявам мнение за скандала около Джоан Роулинг – не съм експерт по спорната тема, очевидно Роулинг е обидила хора. Бях свикнала да бъде „ядена“ за обратното, че е прекалено прогресивна. Защото има хомосексуални персонажи (единият от които – сред най-положителните герои в поредицата). Защото се застъпва за чернокожата актриса, избрана за ролята на Хърмаяни в театрална постановка. Защото в книгите си защитава правото на избор и набляга, че изборите, които човек прави, са много по-определящи за личността му от неговия произход.
Ето че сега се получи обратният проблем – в свои изказвания по актуални теми тя изрази отхвърляне, вместо приемане.
Само че – познайте. Вчера цяла вечер чета дискусии на различни места и изпитвам еднакво силно желание да опровергая и противниците, и защитниците й. Едните обясняват как всъщност книгите й са пълни с расизъм (нямало достатъчно чернокожи герои) и анти-семитизъм (таласъмите били метафора на алчни евреи), как заради нея щели да се самоубиват транссексуални деца. На другите им се привиждат концлагери за несъгласните с транссексуалните хора, цензура и забрана на книгите на „Хари Потър“, нов комунизъм, смърт на цивилизацията ни.
И понеже положението вече е „спрете Земята, искам да сляза“, ще кажа следното и на едните и на другите: спрете се. Изтрещели сте яко. Всеки има право на мнение, правилно или грешно. Никой няма право да съди по начина, по който го правите вие. Едната крайност подхранва другата крайност. Омразата генерира още омраза, която генерира още омраза в една все по-страшна спирала на лудост. Оставете хората да бъдат такива, каквито са и каквито искат да бъдат. Оставете ги също да изказват мнение, различно от вашето. Приемете, че когато не сте съгласни с някого, не е необходимо непременно да го сразите със земята. Можете да се опитате да го разберете. Разбирането е първата стъпка към приемането. Омразата и агресията, както към различните хора сред нас, така и към хората с различно мнение от нашето (било за тези или за съвсем различни проблеми), носят само още омраза и агресия в отговор. А това няма да доведе до нищо добро за никого.
И не, таласъмите не са метафора на евреи. Който наистина вярва в това, е изтървал основното послание на книгите.
Автор на текста: Вида Делчева

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Понеделнишко препитване: Шапките в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Каква е пръчката на Волдемор (81% не знаят) и други въпроси, които ви затрудниха

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Понеделнишко препитванe: Волдемор и смъртожадните

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Проклятията в Хари Потър