Първата чернокожа Хърмаяни защити есето на Роулинг... преди да я накарат да премахне поста си и да се извини

Актрисата Нома Думезвени, която стана популярна преди няколко години, след като беше избрана да участва в пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете", промени позицията си по отношение на думите на Джоан Роулинг веднъж, а след това още веднъж, под натиска на потребители на Туитър.


Тя първоначално се включи в атаките срещу Роулинг, като публикува списък на имената на известни транс хора. По-късно Джоан Роулинг написа дълго есе, което публикува в личния си сайт. В него писателката обясни, че в никакъв случай не смята, че транс жените не са жени, но намира опитите да се заличат "биологичните реалности", споделяни от нея и от другите жени, родени като жени, за женомразки (може да прочетете пълен превод на текста ТУК).

След публикуването на есето, Нома написа съобщение в Туитър, в което поздрави писателката, че е обяснила какво точно има предвид. Веднага след това актрисата беше подложена на яростна критика и побърза да изтрие публикацията.


В нов пост тя написа: "Свалих поста си, в който насърчавах хората да прочетат есето на Джоан Роулинг. Объркана съм. Вероятно не разбирам много неща, защото не мога да се поставя на мястото на много хора. Опитвам се да разбера защо е по-лошо, че е написала есето, когато хората искаха от нея да обясни какво е имала предвид."
В следващите си постове актрисата заяви, че тепърва има много да се образова, за да види и другата гледна точка. Фактът, че се изплаши от критиките и свали първоначалния си пост, само потвърждава думите на Роулинг: "За мен ще бъде по-лесно да използвам одобрените в Туитър тагове, (защото е ясно, че транс правата са човешки права и животът на транс хората е важен) да се присъединя към просветените и да отразя праведната им светлина. Комформизмът носи усещане за щастие, утеха и безопасност."


Междувременно и Рупърт Гринт се включи в коментарите на звездите от филмите, провокирани от публикацията на Роулинг. Пълен списък с всички актьори, които коментираха, може да намерите ТУК.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

Професор Костов и двете Дж. К

Тайните на Дъмбълдор: Кой е Аврелий и защо е бил изпратен в Америка

В кого всъщност е влюбена Хърмаяни?

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Три неща, които Роулинг ни каза чрез смъртта на Хедуиг и Муди