Звездите от "Хари Потър" и "Фантастични животни", които се обърнаха срещу Роулинг

Твърдението на Джоан Роулинг, че съществуват само два биологични пола, които са определени при раждането, предизвикаха безмилостна атака срещу писателката. Освен засегнатите от думите ѝ, към критикуващите се включиха и част от звездите от филмите по "Хари Потър" и поредицата "Фантастични животни".

Ето кои актьори се противопоставиха на коментарите на Джоан Роулинг:

Даниел Радклиф


Актьорът, когото според официалната история самата Джоан Роулинг е избрала за ролята на главния персонаж в поредицата, беше един от първите, които се обърнаха срещу нея. Радклиф не просто каза, че не е съгласен, но и призова феновете да не спират да харесват книгите, само защото са "наранени" от писателката.

Ема Уотсън

Ема Уотсън, която доскоро беше на една страница с Роулинг по въпросите на феминизма, очевидно не е съгласна с нея по въпроса за транс хората. Актрисата е влиятелна активистка за правата на жените, благодарение на известността, която натрупа във филмите за Хари Потър. И Ема, като останалите, потвърди, че обича и уважава транс хората и ги приема такива, каквито са.

Рупърт Гринт


Актьорът, който наскоро стана баща, е поредната звезда от "Хари Потър", която заявява подкрепата си към транс хората, след позицията, която Роулинг зае, че има само два биологични пола. Той написа "Транс жените са жени. Транс мъжете са мъже."

Еди Редмейн


Еди Редмейн, когото Роулин винаги е имала предвид, докато е пишела сценария за "Фантастични животни и къде да ги намерим", също изрази несъгласието си, като човек "който е работил с много транссексуални и с Джоан Роулинг". Той заяви, че транссексуалните жени са жени и транссексуалните мъже са мъже. Еди Редмейн играе транссексуален човек, който умира след операция за смяна на пола във филма "Момичето от Дания".

Бони Райт


Във филмите за "Хари Потър" Бони Райт изпълнява ролята на Джини Уизли, която после става съпруга на Хари Потър. Нейната кариера в общи линии приключи с края на поредицата по романите на Джоан Роулинг.
Тя, подобно на Даниел Радклиф, насърчи феновете да не променят начина, по който гледат на "Хари Потър", заради коментарите на авторката.

Евана Линч


Актрисата Евана Линч, която е известна единствено благодарение на филмите по "Хари Потър", също се противопостави на Роулинг, макар и не толкова директно като Даниел Радклиф. Младата актриса написа, че това е твърде чувствителна тема, за да се обсъжда в Туитър и е тъжна, че Роулинг не е премълчала мнението си.

Крис Ранкин


Вероятно най-малко известният от актьорите, които разкритикуваха Роулинг. Той не нападна директно писателката, но използва случая, за да заяви, че обича всички свои транссексуални приятели.

Нома Думезвени


Макар да не е звезда от "Хари Потър", включвам театралната актриса, защото преди време се вдигна много шум около нея, след като беше избрана да изпълни ролята на Хърмаяни Грейнджър в пиесата "Хари Потър" и прокълнатото дете. Тогава Джоан Роулинг проведе цяла кампания, за да я защити срещу расистките коментари, но сега актрисата отправи една от най-подигравателните критики срещу Роулинг, като само цитира имена на известни транссексуални жени от Уикипедия.

Коментари

  1. "...съществуват само два биологични пола, които не могат да се променят и са определени при раждането"

    Абе хора, бе, осъзнайте се малко. Всеки може да си се чувства какъвто си иска, да си живее както си иска, да обича когото иска и като човешко същество да има права и свободи като всички останали човешки същества.

    Биологично обаче сме или мъже, или жени, ако има нещо различно, това са някакви редки аномалии. Повечето транссексуалните хора не влизат в тези аномалии, ами са си родени или едното, или другото. Изобщо не става дума за чувства, психология, хормонални особености или предпочитания, а за нещо чисто физическо. Не виждам проблем с такова твърдение, нито разбирам какво му е обидното точно. :D Това са всеизвестни откакто свят светува неща, а ако има друга истина, тя още не е открита от учените, така че айде малко по-спокойно.

    Вярно че то сега е модерно така - като се самоопределят по-голяма група хора за нещо и веднага това се приема за истина (поне привидно) от останалите, защото ги е страх да не ги вземат за дискриминатори, расисти и пр. Аз лично нямам против такова самоопределяне, ама няма да гледам зеленото и да лъжа, че е червено, за да изглеждам по-либерална и приемаща в очите на околните. Това е лицемерие.

    Нещата не се променят само защото на една група хора много им се иска да са еди-какви си. Нито ще се променят ако убедиш достатъчно много на брой хора, че е така. Ако ставаше по този начин, да сме измислили досега... четвърти ли ще се води :D :D ? пол магьосник и да сме го наложили. Даже го предлагам официално, какво мислите, може пък да мине? Ако не мине за пол, можем да пробваме и с национална принадлежност "магьосник". XD XD

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Магьосник" трябва да е друг биологичен вид, защото има качества и особености различни от тези на обикновения хомо сапиенс.
      Аз съм родена като жена и се определям като жена, но не смятам, че биологичният пол е единственият начин да се определи човек. Сега наричаме хората, родени с мъжки и женски полови органи "интерсексуални", а преди са ги наричали с ужасното име "хермафродити" и са били избивани от невежите. Да развиеш емоционалната си интелигентност и да я проявяваш не е лицемерие.
      Да, има два вида гениталии, които служат за възпроизводство на поколение. Но да твърдим, че продължаването на рода е единственият смисъл да съществуваме, както правят повечето хора, които са се вкопчили в "традиционните християнски ценности" омаловажава смисъла ни на съществуване. Ако съществувахме само заради това, какъв смисъл има да сме дарени с памет и разум, вместо да сме просто зайци в гората? Да се възпроизвеждаме не е най-важната причина да съществуваме.
      Смятам, че пред нас има един много дълъг път, който трябва да извървим, за да разберем защо ни има на този свят и междувременно ще е лицемерно да се сочим с пръст и да казваме "този не става", "този е от висшата раса", "само биологичния вид е важен и всичко извън него трябва да бъде убито с камъни".
      За мен, полът не е между краката на човек. Половата ни идентичност и сексуалната ни ориентация идват с нас на този свят, както е генетично заложено какъв цвят очи ще имаме. Нито един от тези елементи не може да бъде подложен на натиск, за да промени същността си. Хората се учат да слагат маски, за да се защитят, но това не променя същността им. Трансжените са жени, трансмъжете са мъже, но също така има хора, които са нон-байнъри - не се идентифицират като нито един от двата официални пола, има и такива, които са джендърфлуид - идентифицират се и като мъже и като жени. Те имат правото да кажат свободно - аз съм такъв, искам да се обръщате към мен с това местоимение и не съм заплаха за никого. Половата идентичност и сексуалната ориентация не могат да бъдат вменявани и налагани на никого. Това е все едно да почна да повтарям на един човек роден със сини очи, че трябва да е с кафяви или зелени очи, защото така искам и така "трябва" (както си въобразяват някои хора, че ще направят така с децата им) и да го правя година или десет години дори. Познайте какво? Дори след десет години няма да се събуди с друг цвят очи.
      Фанатици винаги има и ще има и то в много отношения, но те не са мнозинството и никога няма да бъдат, докато все още има хора с акъл на този свят.

      Изтриване
    2. Много адекватен отговор, но вероятно за друг коментар. Силви не е направила нито едно от твърденията, което ти така яростно оборваш. Освен това за пол "магьосник", но вероятно се сещаш, че беше шега.

      Изтриване
  2. Най-сетне статия! Започва да мисля, че си ни забравил.....

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър