Уизлита на Привит Драйв - гледната точка на Върнън

Когато семейство Уизли идват да вземат Хари Потър за Световното първенство по куидич, пада голям смях - те разрушават половината всекидневна на Дърсли и подхвърлят омагьосан бонбон на Дъдли. И макар после близнаците Уизли да оправдават действията си с това, че Дъдли се държи лошо с Хари, истината е, че с поведението си групата магьосници не дава никакво основание на роднините на Хари да променят мнението си за тях.
Замислете се - семейството не само пристига с половин час закъснение, но и свързва камината на Привит Драйв с пудролиниите без съгласието на собствениците. Вероятно, ако се беше допитал до тях, щеше да разбере, че камината е затворена и нямаше да се налага да взривява стената.

Не стига това, но и Артър си позволява да критикува отношението на Върнън към собствения му племенник. Уж е голям любител на мъгълите, но по никакъв начин не се се опитва да влезе в тяхното положение, а почти се държи надменно с тях. Нима не осъзнава, че току що е нахлул в дом, в който не е канен? От всички в стаята, той най-малко има право да казва кой как трябва да се държи.

Най-лошото, обаче, е карамелката "Тонезик", която Фред и Джордж пробутват на Дъдли.
В никакъв случай не искам да кажа, че близнаците Уизли са зли, но явно не осъзнават, че това, което за магьосниците се решава с махване на пръчката, за мъгълите може да е много сериозен проблем.
Представяте ли си какво щеше да стане, ако мъгълчето беше изчакало непознатите да си идат, преди да изяде бонбона? Семейство Дърсли нямат никакви средства за комуникация с тях, така че нямаше как да потърсят магическа помощ. А мъгълските лекари не биха могли да помогнат ефективно. Ние не знаем колко щеще да порасне езикът му, но според мен имаше реална опасност Дъдли да се задуши.

Така че, в ситуацията, описана в глава 4 на Хари Потър и огненият бокал семейство Уизли не просто не постъпват според нормите за поведение, но и много сериозно нарушават Указа за секретност, транспортните закони на магьосниците и Наредбата за целесъобразно ограничаване на магьосничеството от невръстни.
Според мен господин Уизли, като представител на Министерството на магията, трябваше да полежи месец-два в Азкабан.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Долорес Ъмбридж - 7 неща, които (може би) не знаете

5 предимства да бъдеш от дом Хафълпаф

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Защо Волдемор уби Снейп с Наджини

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 6

12 особености на Хари Потър семейството