Омразата на Снейп - най-голямата му слабост

Преди време с Александър Драганов от Цитаделата си говорихме за "Хари Потър" и той ми каза, че според него Снейп е уникален герой, защото в киното и литературата има стотици персонажи, които са едновременно добри и лошо, но само Снейп е едновременно велик и жалък.

Някои от вас сигурно ще се възмутят, че наричам Снейп жалък, но когато го правя визирам две сцени конкретно - когато го виждаме в спомена да плаче над писмото на Лили (признавам, една от най-сърцераздирателните сцени, но със сигурност неподходящо поведение за човека, който гледаше Волдемор в очите и го лъжеше) и сцената в главата "Слугата на Лорд Волдемор".

Как омразата на Снейп му попречи да е велик

Снейп е един от най-уравновесените и спокойни персонажи в "Хари Потър". Той умее перфектно (и буквално) да прикрива чувствата си и премерва всяка дума, преди да я пусне да излезе от устата му. Но има две емоции, които са по-силни от него - любовта към Лили (както разбрахме накрая) и омразата към Джеймс и бандата му.
Когато идва в къщата на крясъците, за да залови Сириус и Лупин, няма нищо общо със Снейп, когото познаваме - действа прибързано и необмислено, говори емоционално и разкрива, че е мечтал именно той да е човекът, който ще залови Сириус.
До голяма степен изригването му в тази глава ми напомни на изригването на леля Петуния, когато Хагрид дойде да отведе Хари и за пръв път тя заговори за способностите на сестра си.

Именно защото е заслепен от омразата си, Снейп позволява да бъде победен от три деца. По-късно в историята сме го виждали да се дуелира (и то впечатляващо добре) с професор Макгонъгол, която никак не е за подценяване.
В книгата омразата на Снейп го е препъвала и друг път - обезумял от яд той нарече Лили "мътнорода" и провали отношенията си с нея завинаги, а в цялата поредица омразата към Джеймс не му позволяваше да види, че колкото и да прилича на баща си, Хари до голяма степен е наследил и майка си.

Това необичайно поведение у Снейп е един от тези малко детайли в "Хари Потър", които човек не забелязва първия път, но при второто или третото препрочитане вижда и те променят целия начин, по който разглежда конкретната сцена.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд