Омразата на Снейп - най-голямата му слабост

Преди време с Александър Драганов от Цитаделата си говорихме за "Хари Потър" и той ми каза, че според него Снейп е уникален герой, защото в киното и литературата има стотици персонажи, които са едновременно добри и лошо, но само Снейп е едновременно велик и жалък.

Някои от вас сигурно ще се възмутят, че наричам Снейп жалък, но когато го правя визирам две сцени конкретно - когато го виждаме в спомена да плаче над писмото на Лили (признавам, една от най-сърцераздирателните сцени, но със сигурност неподходящо поведение за човека, който гледаше Волдемор в очите и го лъжеше) и сцената в главата "Слугата на Лорд Волдемор".

Как омразата на Снейп му попречи да е велик

Снейп е един от най-уравновесените и спокойни персонажи в "Хари Потър". Той умее перфектно (и буквално) да прикрива чувствата си и премерва всяка дума, преди да я пусне да излезе от устата му. Но има две емоции, които са по-силни от него - любовта към Лили (както разбрахме накрая) и омразата към Джеймс и бандата му.
Когато идва в къщата на крясъците, за да залови Сириус и Лупин, няма нищо общо със Снейп, когото познаваме - действа прибързано и необмислено, говори емоционално и разкрива, че е мечтал именно той да е човекът, който ще залови Сириус.
До голяма степен изригването му в тази глава ми напомни на изригването на леля Петуния, когато Хагрид дойде да отведе Хари и за пръв път тя заговори за способностите на сестра си.

Именно защото е заслепен от омразата си, Снейп позволява да бъде победен от три деца. По-късно в историята сме го виждали да се дуелира (и то впечатляващо добре) с професор Макгонъгол, която никак не е за подценяване.
В книгата омразата на Снейп го е препъвала и друг път - обезумял от яд той нарече Лили "мътнорода" и провали отношенията си с нея завинаги, а в цялата поредица омразата към Джеймс не му позволяваше да види, че колкото и да прилича на баща си, Хари до голяма степен е наследил и майка си.

Това необичайно поведение у Снейп е един от тези малко детайли в "Хари Потър", които човек не забелязва първия път, но при второто или третото препрочитане вижда и те променят целия начин, по който разглежда конкретната сцена.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Понеделнишко препитване: Семейство Лъвгуд

Сериал по "Хари Потър"? Не бързайте да се радвате, не бързайте да се отчайвате

Снимките на "Фантастични животни 3" спряха... отново

Вижте част от илюстрациите на предстоящото издание на "Стаята на тайните"