Символика на червеното и бялото в "Хари Потър"

Честита Баба Марта!
Традицията да си раздаваме червени и бели конци в първия ден на март е една от най-древните в България. Толкова дълбоко е вкоренена в обществото ни, че дори не сме сигурни какво точно означава.
Моята експертна област обаче не е българската култура, а творчеството на Джоан Роулинг, затова нека ви обясня какво означават червеният и белият цвят в "Хари Потър".

В текста за философския камък в Pottermore, Роулинг обясни, че според много от легендите за камъка той е червен и бял. Тези цветова, пише тя, са много важни в алхимията и имат символично значение.

В Хари Потър има двама герои, които могат да бъдат свързани с тези два цвята - Албус и Рубиъс. Имената им означават от латински съответно бял и червен. Според мен тези двама герои и цветовете, които са дали имената им, символизират живота и смъртта.

За Албус Дъмбълдор отдавна се разпространява теорията, че е смъртта - дори Роулинг каза, че  идеята ѝ харесва и е съгласна. В даден момент той държи всеки от трите Дара, а когато Хари е застигнат от смъртоносното проклятие в забранената гора, именно Дъмбълдор го посреща на прага на смъртта.

При Рубиъс Хагрид виждаме точно обратното - той винаги отвежда Хари надалеч от смъртта.
Ясни са примерите в първата и в последната глава, в които Хагрид пренася момчето малко след като е било застигнато от Авада Кедавра. В първата книга го вади от разрушената къща в Годрикс Холоу, а в последната изнася предполагаемо мъртвото му тяло от гората.
Хрумна ми обаче нещо дори по-интересно - има и още един случай, в който Хагрид отвежда Хари от смърт в живот - когато го взема от колибата на скалата, където се крие с Дърсли.

Може да се каже, че животът на Хари започва четири пъти: когато се ражда; когато Волдемор опитва да го убие; когато разбира, че е магьосник; и когато Волдемор успява да го убие в гората. Може би ще кажете, че в третия случай няма смърт, но според мен именно това символизира лодката, която Върнън Дърсли наема, за да стигне до скалата - в древногръцката митология, за да стигне подземното царство, човек трябва да плати на лодкаря Харон, който да го преведе с лодката си през река Стикс.

В първия момент може да звучи малко пресилено, че влагам такова значение в червения и белия цвят и в образите на Дъмбълдор и Хагрид, но тези от вас, които са запознати с творчеството на Роулинг знаят, че смъртта е нейна много любима тема и неизменно присъства във всичките ѝ  произведения.

Коментари

  1. Много ми харесва статията и харесвам всички теории, споделени в нея. Накара ме да се замисля отново за символиката, вложена в книгите за Хари Потър.

    ОтговорИзтриване
  2. Блогът ти винаги ме връща в света на ХП и ми навява хубави спомени с книгите и филмите, но тази статия май ще си ми стане любима от всичко, което си писал.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, и след това започва учебната година и Хагрид кара първокурсниците с лодка. Все едно за Хари животът започва на ново, на чисто. Хагрид го връща към този живот.

    ОтговорИзтриване
  4. Много добра теория! Аз също винаги чета всяка статия, завръщам се в онзи свят, но най-вече, когато има и снимки от Pottermore. Уникални, ако може повече да качвате ще е супер!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд