Кариера и семейство - паралел между Крауч и Пърси

В "Хари Потър и орденът на феникса" Пърси обръща гръб на семейството си и отдава по-голямо значение на кариерата си, дори когато му се налага да работи под властта на Волдемор. Роулинг ни намеква, че такова нещо ще се случи още в четвъртата част от поредицата.

За Пърси Крауч е модел за подражание в професионалното развитие, но без да знае Пърси му подражава и в още нещо - Крауч е избрал кариерата си пред семейството и е изпратил собствения си син в Азкаба. Не че младежът не си го е заслужавал, но всеки друг би опитал да смекчи присъдата.
По същия начин Пърси избира да прекъсне връзките с роднините си, когато са обвинени в заговор срещу Министерството на магията.

Иронията е, че дори за Крауч израстването в министерството не е над семейството - в крайна сметка той склонява пред молбите на жена си и измъква сина си от затвора, но това негово решение му носи само грижи и болка, а в крайна сметка довежда до смъртта му и завръщането на Волдемор.
Завръщането на Пърси в правия път съвсем не носи такива тежки последствия, но Роулинг (в типичния за нея стил) не пропуска възможността да го бележи с трагично събитие - смъртта на Фред.

Точно 20 години, след като виждаме за пръв път Крауч и Пърси (наричан още Уедърби) заедно, Роулинг отново ни показва Пърси (по време на куидичния мач от Световното първенство, който Джини и Рита Скийтър предаваха на живо), като той вече се е издигнал в кариерата си и е ръководител на отдел, но отново е със семейството си. С това авторката иска да ни покаже, че Пърси в крайна сметка е намерил баланса между професионалния и личния си живот.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Професор Костов и двете Дж. К

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Тайните на Дъмбълдор: Кой е Аврелий и защо е бил изпратен в Америка

Указът за секретност - как се скриха магьосниците

Три неща, които Роулинг ни каза чрез смъртта на Хедуиг и Муди

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу