Свети Валентин в книгите за Хари Потър

Денят на Свети Валентин, подобно за Хелоуин и Коледа, също се празнува от магьосниците. За разлика от другите два празника обаче, Роулинг е обърнала внимание на този само два пъти, като и двата не са много приятни за Хари.

За пръв път Хари се сблъсква с този празник когато е във втори курс, а инициатор е преподавателят по Защита срещу черните изкуства Гилдрой Локхарт.
Локхарт е привърженик на празника и Роулинг разказва в Pottermore, че веднъж, когато е бил в училище, Локхарт сам си е изпратил 800 картички.
Инициативата му в Хогуортс среща успех, най-вече сред момичетата и Хари получава поздрав. Ние никога не научаваме кой е авторът на стихотворението, което Хари е принуден да изслуша пред почти цялото училище, но нямаме съмнение, че е било от Джини Уизли.

За втори път на Хари му е припомнено, че има такъв празник, когато е в пети курс и излиза с Чо Чан. Тогава почти пропуска шанса си да я покани, но когато денят идва и двамата сядат да пият кафе в сладкарницата на мадам Пудифут, която Хари никога преди това не е забелязвал и никога след това не посещава отново.

Като всеки нормален мъж/момче, Хари също не придава голямо значение на Свети Валентин, а всички сърчица, ангелчета и цветни конфети му идват прекалено много.
В първия случай получава съобщението от момиче, което е влюбено в него, но на което той не обръща голямо внимание. Джини Уизли е още малка и вероятно не осъзнава, че като възпява неговите "очи зелени като жаби", по-скоро го отблъсква. 
Във втория случай Хари е влюбен в момичето, но претрупаната атмосфера в сладкарницата и нейната прекалена емоционалност му помагат да види, че тя не е човекът за него.

В крайна сметка именно Джини става съпруга на Хари, но най-голямото доказателство за любовта ѝ не е сладникава картичка на глупав празник, а готовността ѝ да разбере Хари и да уважи решенията му, дори това да означава, че двамата трябва да се разделят и той да изложи живота си на риск.

Всъщност, от всички шумни и показни демонстрации на любов, може би най-истински са онези 800 картички, които Гилдрой Локхарт си е пратил сам. Никой не може да отрече, че този човек се обича.

Коментари

  1. Локхарт все повече и повече печели моето уважение хахаха 😂😂

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар