Как е защитен философският камък

Една от най-често срещаните критики към Хари Потър и философският камък е, че въпросният камък, който беше преместен от строго охраняван трезор в Гринготс, е така защитен, че три 11-12-годишни деца успяха да стигнат до него.
Според мен обаче има логично обяснение за това - Пухчо, дяволската примка, летящите ключове, гигантският шах, тролът и задачата с отварите не са единствените защити на камъка.

Декларация за доверие
Дъмбълдор не се нуждае от помощта на учителите, за да защити камъка, а за да следят учениците и останалия персонал и да му докладват, ако има нещо. Директорът подбира хора, за които е сигурен, че не са свързани с Волдемор - Снейп, на когото има пълно доверие (или по-скоро пълен контрол заради любовта му към Лили), Хагрид, който е твърде глупав, за да е лош, Макгонъгол, която вече се е борила срещу Волдемор (макар и не като член на Ордена, а като служител на министерството) и Куиръл, който е твърде млад, за да е бил последовател на Волдемор. Вероятно има някакви истории и за Флитуик и Спраут, които не знаем.
Като ги прави част от защитата на камъка, Дъмбълдор декларира доверието си към тези хора.

Истинските защити
Отвън замъкът е защитен с множество заклинания и магии. По-рано тази седмица обясних защо приятелите на Чарли Уизли успяват да влязат тайно. Именно тези магии са най-важната защита на камъка, защото в Хогуортс могат да влязат само тези, които Дъмбълдор позволи.

Ако обаче някой успее да проникне вътре, тогава вече ще се изправи срещу непосредствените защити на камъка, първата от които е Пухчо. Сериозна критика към защитите е, че са направени така, че да могат да бъдат преодолени (Снейп, например, оставя обяснение кое е правилното шише с отвара), но всъщност Пухчо е много сериозна защита - той е смъртоносен звяр, който е неуязвим за магии и има една единствена слабост, която е трудна за отгатване.
Ако все пак някой успее да мине покрай него, следват останалите 5 защити, които изискват различни знание и умения. Тяхната задача, според мен, е просто да забавят крадеца достатъчно, че да може Дъмбълдор да дойде. Знаем, че в магьосническия свят съществуват магии за засичане на натрапници, които действат като безшумна алармена система. Няма начин Дъмбълдор да не е приложил всички, които знае.
Така че, докато човек хване ключа или изиграе партията шах, Дъмбълдор вече ще е при него.

Най-истинската защита
Но ако крадецът успее да преодолее защитите и то достатъчно бързо, че да не бъде хванат от Дъмбълдор (защото съм сигурен, че могъщ магьосник като Волдемор може да мине през всичко по по-бърз начин и да не играе на шах, нито да гони летящите ключове с метла) идва една последна и най-силна защита - огледалото Еиналеж.

Тази защита очевидно е сложена в последните няколко месеца, когато Дъмбълдор осъзнава, че Куиръл се опитва да вземе камъка, но преди това със сигурност е имало нещо друго.
Магията на огледалото е такова, че дори най-могъщият магьосник ще се затрудни с нея. Всеки, който си е направил труда да стигне до камъка, със сигурност иска да го използва, но той ще дойде само при онзи, който иска да го има, за да го защити, но не и да се възползва от силите му - тоест Дъмбълдор. Огледалото ще забави всеки достатъчно, за да може Дъмбълдор да се намеси - доказателство е Куиръл, който отдавна е минал през всичко останало, но когато идва Хари, го заварва да се блещи пред огледалото.

И така, в крайна сметка излиза, че Хагрид е прав, когато казва, че Хогуортс е по-сигурно място от Гринготс, защото най-сериозната защита на камъка нe са заклинанията и магиите, нито загадките и съществата, а самият Албус Дъмбълдор - единственият човек, от когото Волдемор се е страхувал.

Коментари

  1. Имам един въпрос: Щом философският камък може да се появи само при този, който го желае истински, но без да го използва, то тогава Куиръл никога нямаше да го намери. Тогава имало ли е полза Хари да се появява изобщо там?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек