Пророчеството на кентаврите


Тъй като днес препрочитаме главата от Хари Потър и философският камък, в която Хари се среща с кентаврите, реших да използвам случая да споделя една от любимите си теории - кентаврите са предсказали смъртта на Хари в гората.

Както знаем, методите за пророкуване на кентаврите са различни от тези на хората. И като говоря за хората, нямам предвид гледането на ръка или на чаени листенца, за които не сме видели никакви доказателства, че работят, а за онези моменти на транс, когато надарени хора предсказват бъдещето. Човешките пророчества са много конкретни и често изпълнението им зависи от това да бъдат чути - пример за това е пророчеството за "онзи, който притежава силата да победи Черния лорд", тъй като то нямаше да се сбъдне, ако Волдемор не беше разбрал за него и не беше тръгнал да търси Хари.
Кентаврите, наблюдавайки движението на планетите, могат да предскажат големи и важни събития, но не точното време на случването им, нито подробности около събитието.

Размишленията ми са свързани с думите на Бейн: "Помни, Фирензи, че сме се заклели да не се противопоставяме на небесата. Нали сме разгадали по движението на планетите какво ще стане?"
Теорията ми е, че това, което кентаврите са разгадали, е предстоящата смърт на Хари Потър в гората, която би трябвало да гарантира вечното господство на Волдемор. И тъй като смъртта на момчето е предсказана, Бейн е сърдит на Фирензи, че го е спасил.
Волдемор все пак убива Хари - 7 години по-късно
Но защо Фирензи решава да се противопостави на небесата? Като кентавър, той би трябвало да знае, че предсказаните събития са извън способностите на земните същества да ги променят.
Според мен, предсказанията на кентаврите за това предстоящо събитие са ги объркали.
Изходът от войната е останал неясен и е можел да се тълкува и като победа и като поражение за Волдемор. Бейн и останалите кентаври са решили да не се намесват, но Фирензи е вярвал, че битката срещу Волдемор трябва да се води - без значение дали ще бъде победен или не. Той осъзнава, че каквото има да се случи ще се случи, без значение какво ще предприеме, но понеже победата на Волдемор е несигурна, той е длъжен да се бори за това, в което вярва и неучастието във войната би било вид противопоставяне на съдбата, за което кентаврите са се клели да не правят.

Разбира се, като повечето теории, тези неща никъде в книгата или в Pottermore не са казани направо, но ми се струва, че моето тълкуване обяснява разговора между кентаврите в гората.

Коментари

  1. Щом пророчествата на кентаврите се базират на астрологията, значи са от същия дол дренки като Трелони.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд