Защо Филч подозира Хари за нападението над Госпожа Норис

При първо четене може да ви се е сторило странно, че Филч подозира Хари за нападението над котката му. И то не за друго, а защото е разбрал, че е безмощен.
Всъщност за това си има причина, която е засегната, но не много подробно обяснена в книгите и е малко доразширена в Pottermore - Филч не е единственият, който подозира Хари, ако не за наследник на Слидерин, то за наследник на Волдемор.

В Pottermore Роулинг обясни, че когато Волдемор не успява да убие бебето Хари и изчезва, много смъртожадни решават, че момчето притежава могъща черна магия. Именно заради това Драко Малфой му предлага приятелството си в Хари Потър и философският камък - Луциус Малфой не е говорил лоши неща на сина си за Хари и го е съветвал да прави същото: "ще ти напомня, че не е… благоразумно да говориш друго, освен най-хубави неща, за Хари Потър". Като типичен представител на семейство Малфой, Луцуис знае, че накъдето и да тръгнат нещата, Хари Потър ще бъде отпред, така че е полезен приятел.

Не само смъртожадните са подозирали Хари за следващия голям черен магьосник. Очевидно Филч е чул слуховете и когато някой е вкаменил котката му е решил, че това е начин Хари да го накаже. Знаем, че Волдемор и смъртожадните са смятали безмощните в някаква степен по-долу дори от нечистокръвните магьосници.
По-късно мнозина други са готови да повярват в тази теория, а способността на Хари да говори със змиите с нищо не помага.


Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)