Нелегални влизания в Хогуортс

За най-добре охраняваното място в магическия свят, в Хогуортс неприятелите успяват да проникнат изненадващо често. Волдемор влиза върху главата на друг човек, Сириус влиза през тайния проход под Плашещата върба, Барти Крауч се прави на учител, Драко Малфой пуска смъртожадните през изчезващия сандък, а в седмата книга Хари е този, който прониква без знанието на управата на училището, през прохода между Нужната стая и Свинската глава.
Тук можем да сложим и Барти Крауч - баща, но той най-вероятно може да влиза и да излиза от замъка когато си реши, като служител на министерството.

Две влизания обаче ме притесняват повече - приятелите на Чарли, които идват да вземат Норбърт и Хари и Рон, които пристигат с летящата кола. Те не използват никакви тайни проходи или измами, буквално долитат в замъка, което означава, че всеки би могъл да го направи. И ако предположим, че по някаква причина защитите са били свалени в началото на учебната година във втората книга, то няма никаква логика да са били свалени и в първата, тъй като по това време философският камък е в замъка и Дъмбълдор е наясно, че някой иска да го открадне.

Обяснението ми и за двете събития е едно и също - Дъмбълдор е знаел и е позволил да се случи.

Когато Хари и Рон тръгват към замъка с колата на семейство Уизли (което според мен е най-глупавата им постъпка), не само Дъмбълдор знае, но и цялата магьосническа общност. Новината е толкова голяма, че е публикуван брой на "Вечерни пророчества", който излиза само при извънредни събития. Дъмбълдор е бил наясно кой е в летящата кола, най-малкото защото Артър и Моли, макар и да са Уизли, не са малоумни като сина си и най-добрия му приятел, затова са се свързали с директора на училището, който се е погрижил колата да не избухне в пламъци, когато влезе на територията на замъка. Това обяснява и защо Снейп се скита из двора по време на разпределителната церемония - Дъмбълдор го е изпратил да посрещне момчетата.

Случката с приятелите на Чарли е по-притеснителна, защото тогава изглежда, че всичко се прави тайно. За дракона Норбърт би трябвало да знаят само тримата приятели, Хагрид и Драко. Сигурен съм обаче, че Дъмбълдор е имал начини да получи информацията. Сещам се за два - може да е научил от Снейп, който да е разбрал чрез легилимантика, а може и Хагрид да се е изпуснал в разговор с директора. Вторият вариант е по-логичен и ми харесва повече, защото не съм голям почитател на пазача на дивеча. Ако се е издал за Норбърт, това означава, че полувеликанът не е успял да опази нито една тайна в тази книга.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд