Снейп и Куиръл в Забранената гора

В глава 13 на Хари Потър и философският камък за пръв път виждаме Снейп като двоен агент в действие, макар още да не ни е ясно на чия страна е всъщност. Краткият разговор в гората, който Хари чува частично, ни загатва за една история, която реално е много по-интересна от основната - докато Хари се тревожеше за домашни и куидич, Дъмбълдор и Снейп опитваха да спасят света на магьосниците.

Преди време в групата за дискусии някой попита защо Снейп не е казал на Дъмбълдор, че подозира Куиръл за слуга на Волдемор. Всъщност няма начин да не му е казал, а може дори да е разбрал от Дъмбълдор, който е разкрил измамата и затова защити камъка с единствената истинска защита - огледалото Еиналеж.
Дъмбълдор обаче не иска да отстрани Куиръл, защото от него може да се изкопчи важна информация - първо доказателство, че Волдемор е жив и планира завръщане, а също и информацията за местонахождението и състоянието му.
Сцената в гората, където Снейп и Куиръл се срещат тайно, показва един от опитите на Снейп да убеди Волдемор, че все още е на негова страна. За да е по-автентичен, той не използва някое от названията на Лорда, тъй като за него Куиръл не е от техния кръг, тъй като не е бил последовател на Волдемор по време на първата война.

Снейп и Дъмбълдор се надяват, че Куиръл ще предаде на Волдемор за разговора, но не подозират, че точно в този момент Волдемор слуша всяко нещо и се опитва да разчете мислите на Снейп. За щастие Снейп е могъщ оклумант (може сигурно да се опъне даже на Куини Голдстайн), и със сигурност в този момент е затворил напълно съзнанието си.
Това обяснява защо двама толкова могъщи магьосници легилиманти, каквито са Волдемор и Снейп, не усещат присъствието на Хари, който е на метри от тях - просто цялото им внимание е концентрирано в опазване на тайни и опити за извличане на информация.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд