Мислеше ли Върнън, че ако заключи Хари, той няма да се върне на училище

Това е една от темите, по които разсъждавахме на препрочитателската среща в неделя. Става въпрос за сцената, в която Върнън казва на Хари, че няма да му позволи да се върне в Хогуортс, след като научава, че му е забранено да прави магии извън училище. Вярваше ли наистина, че може да го спре?

Първо искам да обясня нещо, което понякога се дава като грешка в тази глава, но не е - Петуния би трябвало да знае, че на младите магьосници не им е позволено да използват магия. Моята теория е, че е забравила тази подробност. На нас може да ни се струва важно, но тя е демонстрирала абсолютно отвращение от магията на сестра си (макар тайно да е мечтаела да е магьосница), така че е много вероятно дори да не е разбрала, че Лили не прави магии докато е вкъщи.
И със сигурност, без значение помни или не, не би го споделила с Върнън, защото се опитва да скрие всичко, което я свързва с магьосниците. В цялата поредица я чуваме само два пъти да говори за нещата, които знае.

За Върнън обаче е абсолютна изненада. До сега Хари е имал инструмент, с който да го заплашва, но когато пристига совата с писмото, Върнън осъзнава, че отново е господарят в къщата. Така че той решава да отнеме единственото, което има значение за Хари - Хогуортс и света на магията.

Върнън обаче не е глупав. Той помни предишния опит да попречи на Хари да се върне в света на родителите си и със сигурност не иска (както каза някой на срещата) Хагрид да се върне и да добави уши и зурла към опашката на Дъдли. Пък и ако великан нахлуе с ритник през входната врата на Привит Драйв, какво биха казали съседите?!
В крайна сметка стигнахме до заключението, че вуйчото на Хари просто е искал да го изплаши и унижи, а на първи септември е щял да го закара на Кингс Крос, защото, по всяка вероятност, времето, когато момчето е далеч от семейство Дърсли, е най-хубавото и за тях.

Това имах да кажа по въпроса. Благодаря на хората, които дойдоха на срещата, повдигнаха въпроса и участваха в дискусията. Смятам в бъдеще да се възползвам и от други теми, които са изникнали на срещите.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Долорес Ъмбридж - 7 неща, които (може би) не знаете

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Защо Волдемор уби Снейп с Наджини

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

5 предимства да бъдеш от дом Хафълпаф

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 6

12 особености на Хари Потър семейството