Мислеше ли Върнън, че ако заключи Хари, той няма да се върне на училище

Това е една от темите, по които разсъждавахме на препрочитателската среща в неделя. Става въпрос за сцената, в която Върнън казва на Хари, че няма да му позволи да се върне в Хогуортс, след като научава, че му е забранено да прави магии извън училище. Вярваше ли наистина, че може да го спре?

Първо искам да обясня нещо, което понякога се дава като грешка в тази глава, но не е - Петуния би трябвало да знае, че на младите магьосници не им е позволено да използват магия. Моята теория е, че е забравила тази подробност. На нас може да ни се струва важно, но тя е демонстрирала абсолютно отвращение от магията на сестра си (макар тайно да е мечтаела да е магьосница), така че е много вероятно дори да не е разбрала, че Лили не прави магии докато е вкъщи.
И със сигурност, без значение помни или не, не би го споделила с Върнън, защото се опитва да скрие всичко, което я свързва с магьосниците. В цялата поредица я чуваме само два пъти да говори за нещата, които знае.

За Върнън обаче е абсолютна изненада. До сега Хари е имал инструмент, с който да го заплашва, но когато пристига совата с писмото, Върнън осъзнава, че отново е господарят в къщата. Така че той решава да отнеме единственото, което има значение за Хари - Хогуортс и света на магията.

Върнън обаче не е глупав. Той помни предишния опит да попречи на Хари да се върне в света на родителите си и със сигурност не иска (както каза някой на срещата) Хагрид да се върне и да добави уши и зурла към опашката на Дъдли. Пък и ако великан нахлуе с ритник през входната врата на Привит Драйв, какво биха казали съседите?!
В крайна сметка стигнахме до заключението, че вуйчото на Хари просто е искал да го изплаши и унижи, а на първи септември е щял да го закара на Кингс Крос, защото, по всяка вероятност, времето, когато момчето е далеч от семейство Дърсли, е най-хубавото и за тях.

Това имах да кажа по въпроса. Благодаря на хората, които дойдоха на срещата, повдигнаха въпроса и участваха в дискусията. Смятам в бъдеще да се възползвам и от други теми, които са изникнали на срещите.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Честит ден на Хари Потър!

Какво знаем за Бил и Фльор

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

Официално видео от „Хари Потър и прокълнатото дете“ за пръв път

Хърмаяни и Драко - защо хората виждат нещо там

Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър