Дъмбълдор, Гриндълуолд и "специалното дете"

Във "Фантастични животни и къде да ги намерим" Роулинг прави интересен паралел между Албус Дъмбълдор и Гелърт Гриндълуолд - пътят към постигане на целите им минава през някакво предопределено дете. Това показва, че има и известна прилика между Хари Потър и Кридънс Беърбоун, още повече, че се очертава Кридънс да бъде водещият персонаж в следващите филми.

Приликите между Кридънс и Хари са очевидни - и двамата са сираци, и двамата живеят при хора, които ненавиждат магията. По-интересни са обаче приликите между Дъмбълдор и Гриндълоулд в отношението им към тези момчета.

1. Пророчество
Знаем, че Дъмбълдор тръгва да търси Хари след като чува пророчеството на Сибил Трелони.
Нещо подобно става и с Гриндълуолд, който казва във филма, че е имал видение за "дете с изключителна мощ".

2. Подход
Дъмбълдор не разкрива всичко на Хари до самия край (а дори тогава премълчава някои неща). За него е важно да води момчето по предначертаната пътека, така че в правилния момент Хари да направи избора, който Дъмбълдор е определил години преди това.
Гриндълуолд не знае, че Кридънс е детето, което търси, но подобно на Дъмбълдор никога не разкрива пълната истина за себе си и за плановете си. Само толкова, колкото да накара Кридънс да му се подчинява.

3. Съдба
Дори Снейп е потресен, когато научава, че през всички тези години Дъмбълдор е отглеждал Хари "като свиня за заколение". Най-важното решение, което Хари трябва да вземе сам, е да се остави да бъде убит.
Гриндълуолд иска да освободи обскуруса, за да предизвика война между мъгълите и магьосниците, но това почти със сигурност значи, че обскуреният трябва да умре.

Според мен тези прилики между двамата велики магьосници, използващи невинни деца като инструменти за постигане на своите цели в името на "висшето благо" и то с риск за живота на тези деца, само добавя допълнителна мрачна линия в образа на Дъмбълдор и прави отношенията му с Гриндълуолд (които реално са в основата на тази нова поредица) още по-интересни.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър