Роулинг отговаря на въпроси - Гриндълуолд, обсикурусите и още

Вчера беше вълнуващ ден за феновете на "Фантастични животни и къде да ги намерим", които чакат с нетърпение всяко парченце информация, което Роулинг ни дава.

Виденията на Гелърт
Първо научихме малко за Гриндълуолд - в twitter Роулинг беше попитана дали, след като говори за "видение", черният магьосник е бил пророк или само е лъжел Кридънс. Роулинг отговори, че Гриндълуолд действително е имал пророческа дарба, но също така е лъгал Кридънс.

Това, че Гриндълуолд е виждал бъдещето, ни дава основание по нов начин да приемаме думите му към Волдемор: "Знаех си… че някой ден ще дойдеш", както и ново поле за предположения относно загадъчните му финални думи във филма: "Will we die, just a little?"

По-късно същия ден Роулинг пусна третата версия на личния си сайт и в него отговори на още няколко интересни въпроса:

Защо Нют не се магипортира директно в САЩ, а трябваше да пътува с кораб?
Отговорът не би трябвало да изненада феновете - магипортирането на дълги разстояния е трудна работа и почти задължително води до смърт. Спомнете си, че дори Волдемор трябваше да се приближи достатъчно, за да може да се магипортира до имението на Малфой.

Още една причина, която Роулинг дава, са животните в куфара. Макар да сме виждали Нют да се магипортира с тях на кратки разстояния, по-голямата дистанция може да опасна за някои от тях.

Защо Нют минава през мъгълската митница?
Ако не беше влязъл в САЩ като не-маг, трябваше да отговаря пред митницата на Магическия конгрес, а с товара, който носи, най-малко нямаше да бъде допуснат в страната - по-скоро щяха да го вкарат в затвора, а животните да бъдат убити.

Защо Нют не използва призоваваща магия, за да си върне животните?
Заклинанието не действа на живи същества, само на предмети. Когато Нют използва "Акцио" да привлече Джейкъб и душкото, магията подейства, защото беше насочена към яйцето от оками и съкровищата на душкото (по тази причина двамата с Джейкъб бяха покрити с бижута, когато полицията дойде).

Защо при разпитите не се използва Веритасерум?
Използва се, но резултатите пак биха могли да бъдат фалшифицирани - чрез заклинания и противоотрови. Освен това способностите в оклумантиката също биха могли да заблудят отварата.

Аз преди време бях писал обяснение по темата защо не са използвали Веритасерум върху Сириус Блек, но тогава нямах тази нова информация.

Защо заклинанието "Ревелио" отмени ефекта на Многоликовата отвара?
Оказва се, че Дейвид Хейман е сгрешил, когато каза, че Гриндълуолд е използвал Многоликова отвара, за да приеме образа на Грейвс.
Очевидно не само страстта към Даровете на смъртта и желанието за отмяна на Указа за секретност свързват двамата най-могъщи магьосници от първата половина на 20-и век, но и уменията им по трансфигурация. Гриндълуолд е използвал таланта си, за да се трансфигурира в Грейвс - затова беше възможно магията да бъде развалена само със заклинание.

Защо Хари Потър не развива обскурус?
Тук ще си позволя да не предавам думите на Роулинг (вие все пак може да проверите, ако не вярвате), а само да напомня, че това е въпрос, на който вече отговорих и излязох абсолютно прав.



Хоркрукси
Накрая Роулинг отговаря и на въпрос, който и аз често чувам и все се убеждавам, че хората не разбират как точно работят хоркруксите - защо частта от душата на Волдемор не изчезва, когато го ухапва базилискът. Роулинг обяснява (както обяснява и в самата книга, всъщност), че за да бъде унищожен хоркрукс, той трябва да бъде разрушен така, че да не може да бъде поправен. Хари обаче можеше и беше поправен, чрез сълзите на Фоукс, така че частта си остана.

Ако Хари беше умрял, частта от Волдемор щеше да умре също. Това всъщност стана в последната част от историята, но тогава Хари вече беше свързан с живота чрез кръвта във вените на Волдемор и магията на Лили в нея, така че имаше възможност да се върне, за разлика от парчето душа в него.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

Творчески турнир №5: Произведение 5

ЧРД на Шърли Хендерсън

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Валпургиева нощ

Най-забавните моменти с Фред и Джордж