Заклинанието Експелиармус - история

Точно преди 25 години Снейп показа на учениците в Хогуортс едно заклинание, което бързо стана любимо на Хари и в следващите няколко книги той го използва поне 11 пъти. Става въпрос, разбира се, за заклинанието за обезоръжаване - Ескспелиармус.

Много често са ми задавали въпроса, защо смъртожадните, по време на битка, използват различни заклинания и проклятия, а не само Авада Кедавра. Винаги отговарям, че по време на битка не е толкова важно колко силно е заклинанието, а по-скоро колко време отнема да се направи. В магьосническия дуел само част от секундата може да е разликата между успеха и провала.
Авада Кедавра е могъща магия, но като такава е много сложна, а и само да се произнесе фразата отнема време. Някоя по-проста магия, с по-кратки думи, би могла лесно да повали противника, преди той да успее да изрече смъртоносното проклятие.

Точно така става популярно заклинанието Експелиармус. В "Книга на заклинанията" Роулинг разказва за младата вещица Елизабет Смъджлинг, която през 11 век се включила в турнир по дуелиране.
Състезанието било оспорвано, но Елизабет успяла да стигне до полуфиналите. Там се изправила срещу могъщ и свиреп вещер, който започнал да прави сложна и силна магия, с която да победи Елизабет, но още преди да е успял да изрече и половината думи, Елизабет използвала простото заклинание Експелиармус (много хора вярват, че именно тя го е измислила), за да обезоръжи противника си.
Съдиите били впечатлени от простотата и ефективността на заклинанието, затова присъдили победата на Елизабет.


Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)