Каква е магическата пръчка на Волдемор?

Мислите си, че знаете пръчките на всички в "Хари Потър"? Е, ако сте чели книгата само на български има голям шанс да не знаете каква е тази на Волдемор.

Когато Оливандър продава пръчката от бодлива зеленика (Holly) на Хари, говори малко и за сестра ѝ - пръчката на Волдемор от тис (Yew). По някаква причина обаче, в българския превод и тази пръчка е от бодлива зеленика.

Все още нямам никаква представа защо и как е допусната тази грешка, нито пък защо в толкова много издания до сега не е оправена. Не съм проверил има ли я грешката само в най-новото издание, защото нямам пари да си го купя.

Коментари

 1. Най-фрапантната грешка в Българския превод винаги е бил полът на Блейз. Как стана жена, никой не знае, нито пък се поинтересува. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Всъщност полът на Блейз беше неясен за всички, дори за читателите на оригинала, защото от текста не става ясно, че става въпрос за момче.
  Проблемът в случая е, че истинският пол на Блейз стана известен през 2005 г., но от тогава във всяко ново издание на "Хари Потър" (имам предвид без най-новото, което още нямам и не съм проверил) Блейз все е "слидеринка".
  Някой в това издателство системно спи на работа.

  ОтговорИзтриване
 3. Всъщност въпросът е не само за превода на растението, а защо пръчката на Хари е толкова тъмно кафява, когато едно от основните качества на бодливата зеленика е, че дървесината й е много бяла. Би следвало пръчката на Хари също да е бяла, като тази на Волдемор.
  Също така има доста символика относно това от какво е направена всяка от двете пръчки.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Пуснаха една от отпадналите сцени от Фантастични животни 2

Теди Лупин - несъвместим с историята в Хари Потър и прокълнатото дете

Фантастични животни 3 може да не излезе през 2020

Творчески турнир №7: Произведение 7

Творчески турнир №7: Произведение 9

Творчески турнир №7: Произведение 8

Творчески турнир №7: Произведение 6

Творчески турнир №7: Кръг за гласуване

Свети Валентин в книгите за Хари Потър

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете