7 интересни факта за филма Хари Потър и философският камък

За годишнината откакто Хари Потър влезе в киносалоните реших да споделя 7 факта за филма, които според мен са много интересни.

Първият актьор, който е избран да участва във филма е бил Роби Колтрейн (Хагрид), той е избран лично от Роулинг, както и Маги Смит (Макгонъгол) и Алан Рикман (Снейп).
Още по-интересно е, че само на Рикман Роулинг е разкрила съдбата (и миналото) на героя му. Дълги години Алан Рикман беше един от малкото хора на света, които знаеха какво ще стане на финала на поредицата.

Крис Кълъмбъс е искал Роулинг да изпълни ролята на Лили в сцената с огледалото Еиналеж. Тя е отказала.

Роузи О'Донъл и Робин Уилямс са предложили да участват във филма безплатно в ролите на любимите си герои - Моли Уизли и Рубиъс Хагрид, но им е било отказано заради изискването на Роулинг във филма да участват само британски актьори.

Рик Майол
(1958 - 2014)
За първия филм са заснети и сцени с полтъргайста Пийвс. Актьорът Рик Майол разбрал, че цялата му роля е изрязана чак като отишъл да гледа филма. За съжаление Пийвс никога не се появява във филмите.

Дейвид Тюлис е трябвало да играе професор Куиръл, но в крайна сметка ролята е дадена на Иън Харт. Няколко години по-късно Тюлис все пак влиза в ролята на преподавател - обичания от всички Ремус Лупин.

Ричард Харис се съгласява да стане Дъмбълдор едва след като внучката му го заплашва, че никога няма да му проговори, ако откаже.

Роулинг изрично е посочила, че белегът на Хари не трябва да в центъра на челото. В книгите никъде не се казва къде се намира, но повечето корици го показват в центъра, което е подразнило авторката.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Честит ден на Хари Потър!

Не се тревожете, не е имало пожар в Хари Потър студиото

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Джоан Роулинг трябваше да остави Хари Потър да умре

Баладата за Почтибезглавия Ник (превод)

7 причини феновете на “Хари Потър” да не пропуснат Aniventure Comic Con за нищо на света

5 доказателства, че Хари Потър е грифиндорец

Мистериите в Хари Потър: Магическите пръчки