Първообразът на Ордена на феникса

В книгите за Хари Потър се запознаваме с тайната организация на Дъмбълдор, наречена Орденът на феникса. Нейната цел е съпротивата срещу черния магьосник Лорд Волдемор. Но преди да се заеме с Волдемор, Дъмбълдор се е борил срещу друг магьосник - Гринделвалд. Видяхме ли първообраза на Орденът на феникса във филма "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд"?

Тайната организация на Дъмбълдор от първата половина на 20-и век

В сцената, в която Никола Фламел се свързва с професор Юлали Хикс от Илверморни, магическата снимка, чрез която се осъществява контактът, е в заключена книга с изрисуван феникс на корицата. Алхимикът първо търси Албус Дъмбълдор, но когато не го намира, се примирява да разговаря с американската вещица.

Фактът, че Фламел първо потърси Дъмбълдор, ни подсказва, че бъдещият директор на Хогуортс е лидер на тайната организация. Той беше възпрепятстван, защото по-рано във филма видяхме как Травърс постави адмонитори на китките му (магически гривни, които следят всички магически действия на Дъмбълдор).
Всъщност точно в тази сцена Травърс спомена "международната мрежа от шпиони" на Дъмбълдор.

Общото между организацията във Фантастични животни и Орденът на феникса

За да решим дали организацията от новите филми е първообраз на тази от романите за Хари Потър, трябва да видим по какво си приличат.

Лидерството на Дъмбълдор

И в двата случая имаме група от хора, които се подчиняват на Дъмбълдор. И макар Дъмбълдор да твърди и за двете организации, че са съставени от негови приятели, всъщност виждаме, че до голяма степен вярата им в него е сляпа и понякога трябва да вършат неща, без да знаят защо.
Това не е толкова видно във Фантастични животни, но е очевидно в "Хари Потър". Може да видите статията ми "С какво Войнството на Дъмбълдор превъзхожда Орденът на феникса".

Опозиция на Министерството

И в двата случая Дъмбълдор действа без знанието и одобрението на Министерството на магията. Във Фантастични животни обаче опозицията му е по-голяма, защото цялата международна магьосническа общност се бори срещу Гринделвалд.

Дъмбълдор обаче не вярва на Международната конфедерация, нито на министерството на магията, защото се страхува, че Гринделвалд, а след това и Волдемор, може да са внедрили свои хора. И ние знаем, че е точно така.

Фениксът

Друг общ елемент между двете организации е фениксът. По-късната организация на Дъмбълдор съдържа фантастичното животно в названието си, а върху книгата на Фламел имаше нарисуван феникс.

Изборът точно на това животно не е изненадващ, защото от последния филм научихме, че родът Дъмбълдор има магическа връзка с фениксите.

Заключение

От всичко това ми се струва, че дори организацията, която е съществувала през 1927, да не се е казвала "Орден на феникса", то със сигурност има същата структура и подобни цели, като по-късната организация на Дъмбълдор. Интересното е, че по това време бъдещият директор все още не е притежавал феникс.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд