Сухият режим и магьосниците в САЩ

Джоан Роулинг като цяло избягва да свързва исторически събития с тези от романите си, но покрай по-глобалния обхват на "Фантастични животни", някои връзки ни стават ясни. Всички се сещаме преди всичко за Втората световна война, която Гринделвалд се опитва да спре. Може би обаче не знаете, че в Pottermore авторката говори малко и за сухия режим в САЩ.
Сухият режим в САЩ

Какво представлява сухият режим в САЩ

На 16 януари 1920 година мъгълското правителството на САЩ приема поправка в Конституцията, която забранява производството и продажбата на алкохол в страната. Тази забрана продължава до 1933 година и става причина за формирането на първите престъпни организации.

Отношението на магьосниците към Сухия режим

Серафина Пикъри, президент на МАКУСА във Фантастични животни
По времето, когато мъгълското правителство въвежда сухия режим, президент на МАКУСА (американският еквивалент на европейските министерства на магията) е Серафина Пикъри. Много от останалите магьосници в Конгреса настояват пиенето на алкохол да бъде забранено и за магьосниците. Аргументът е, че пияните магьосници ще се открояват сред трезвите мъгъли. Това е бил голям проблем по това време, защото американският закон, въведен от президент Рапапорт, е бил най-строгият в света по отношение на нарушаването на Указа за секретност.

Въпреки натиска, Серафина Пикъри отказва да забрани пиенето на алкохол, под предлог, че животът на магьосниците в Америка вече е достатъчно суров.

Гнарлак от Фантастични животни
Някои зрители, запознати с историческата обстановка в Америка, може да помислят, че алкохолът е бил нелегален и за вълшебниците. Във филма виждаме как аврорите нахлуват в заведение, в което се сервира алкохол и започват да задържат магьсниците там. Причината обаче не е алкохолът, а това, че заведението, което принадлежи на таласъма Гнарлак, е пълно с издирвани лица.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг