Брат ли е Албус на Аврелий Дъмбълдор

След края на "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд"  всички се питахме дали Гринделвалд лъже или Кридънс или Аврелий всъщност е брат на Албус Дъмбълдор. При последното гледане на филма обаче забелязах, че има шанс Гринделвалд да не лъже и въпреки това Аврелий да не е брат на Албус.

Никъде във филма или в сценария Гринделвалд не казва на Кридънс, че негов брат е Албус Дъмбълдор. От последното голямо разкритие научихме само три неща - истинското име на Кридънс е Аврелий; той е от рода Дъмбълдор; има брат, който се е радвал на страданието му и иска да го убие.

Но защо веднага решихме, че става въпрос за Албус? Гринделвалд казва: "Ти преживя най-гнусното предателство, нарочно наложено ти от твоята собствена плът и кръв. И точно както се радваше на мъките ти, твоят собствен брат иска да те унищожи."
Нима мислите, че Албус Дъмбълдор нарочно е предал брат си? Мислите ли, че е радвал на мъките на Кридънс? Защо решихте, че се опитва да го унищожи?

Гринделвалд лъже, ще кажете вие. Но за каквото и да лъже, не лъже за едно - че Кридънс е брат на Албус. И не лъже... защото никога не е правил такова твърдение.

Защо всички решихме, че става въпрос за Албус?

Ако Албус Дъмбълдор не е брат на Кридънс, истинският лъжец няма да е Гринделвалд, а създателите на филма. И по-конкретно режисьорът, който е решил точно когато Гринделвалд споменава брата на Аврелий, да ни покаже Дъмбълдор.

Албус Дъмбълдор не е единственият и не е последният Дъмбълдор. По тази причина е възможно да има друг Дъмбълдор, който да е опитал да унищожи Аврелий. Това би бил доста логичен обрат и съвсем в стила на Джоан Роулинг.

Коментари

  1. От всичкото, което знам за Роулинг виждам, че тя балансирано и много умело преплита познати за повечето хора неща по-неповторим начин в творчеството си. Затова я харесвам.
    Тук ключово е поведението на Гридевалд. Не ви ли прилича на някого. Ако се вгледата малко повече в човешката история, ще откриете известна прилика между Гриндевалд и Хитлер. И двамата не лъжат, но казват онази част от истината, която е в помощ на целите и идеите им. Както Хитлер се е възползвал от недоволството у немското население и отношението към него след Първата световна война, така и Гриндевалд "яхва" недоволствата на магьосническото общество с нещо в статуквото и ги изостря в умовете и емоциите на останалите, за да са му от полза.
    Още едно чудесно предрешаване от Роулинг.

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен това ми направи впечатление! Освен това по средата на филма Албус Дъмбълдор казва, че пра-пра дядо му е имал феникс, който е отлетял и не се е върнал, след като пра-пра дядо му е умрял . Може би фениксът е отишъл при друг член на семейството, за когото Албус Дъмбълдор не знае.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд